Fem fede familieaktiviteter på Djursland

Vild natur og ditto dyr kæmper om opmærksomheden på Djursland, Jyllands næse, så at sige. Det vrimler med attraktioner for folk og fæ og ikke mindst for børnefamilier: Dyrepark med safari, nationalparken Mols Bjerge, Oceanariet med hajer og delfiner, det kæmpestore træskib Fregatten Jylland – og den hyggeligste og mest idylliske plet at slappe af, mens man er aktiv, samler blomster og spiser af naturen.

”Det vildeste Danmark” er Visit Djurslands eget slogan, og her er vildt, men også mildt. Vildt meget at opleve, dét er der. For eksempel vilde dyr, hvoraf de allerfleste er langt hjemmefra. I Ree Park Safari kan man få en god forsmag på en ægte safari i Afrika. I det her 125 hektar store, kuperede område Ree Park Safari kan man sagtens bruge en hel dag. Tre-fire dage går nemt med bare de her fem forslag.

Ud på savannen

Giraffer i Ree Park

Djurs Bison

Parken har dyr fra Afrika, Asien, Nord- og Sydamerika. I en Landrover kan man komme helt tæt på dyrene på denne danske udgave af en afrikansk græssavanne med giraffer, gnuer, antiloper, strudse, kameler og andre vilde dyr. De ser ud til at gå rundt og hygge sig, og de ca. 80 arter har god plads.

I særligt indhegnede områder kan man se geparder, en enkelt leopard, løver og tigre. De to Sumatra-tigres område ligger lige ved den afrikanske naturlegeplads, Watoto Kaya, og det kilder lidt i maven, at de lusker rundt lige bagved hegnet. Men det er også spændende at prøve at få øje på dem, mens de prøver at gå i ét med buske og træer.

Også om natten

”Amerika Ekspressen” med et ægte damplokomotiv kører hen over prærien for at se bisonokser, elge, sortbjørne, arktiske ulve og præriehunde. Og på de otte abe-øer lever en masse forskellige abearter i så stor frihed som muligt, og de charmerende lemurers hjem kaldes Madagascar. Man kan overnatte i safari-lodges og shelters og får dermed chancen for at opleve den særlige aftenstemning.

Under sikre forhold kan man så være med til at ”lægge dyrene i seng”. Du kan læse meget mere om de mange aktiviteter og vilde muligheder på parkens hjemmeside, reepark.dk, også om entré og priser på de særlige oplevelser og events. Ree Park er så handicapvenlig som overhovedet muligt, og man driver også Karen Blixen Camp i Kenya

Bjergene er bakker

Mols Bjerge er en af Danmarks nu fem nationalparker og er det rene naturparadis, der breder sig over 180 kvadratkilometer. Som enhver dansker ved er Mols Bjerge ikke rigtige bjerge, men randmorænebakker, smeltevandssletter, slugter, søer, bronzealderhøje, skov og kratere. Et rigtigt istidslandskab, som er flot og spændende for både børn og voksne.

Man kan sagtens opleve det på egen hånd, men prøv ellers at tage på en guidet tur enten til fods eller på cykel. Og lytter man efter guiden, kan man virkelig få en forståelse for, hvorfor Mols Bjerge ser ud, som det gør, og hvordan det egentlig gik til. Landskabet er skabt igennem diverse istider, den sidste for 8000 år siden. Kraterne kaldes også dødishuller, fordi de er skabt på steder, hvor enorme isblokke var tusinder af år om at smelte.

Det højeste ”bjerg” er Agri Bavnehøj på 137 meter, og det er faktisk ret imponerende at se det flotte landskab hele vejen rundt. Midt i paradiset går der heste, kvæg og får i store indhegninger for at græsse og pleje naturen. Man må godt gå derind, hvis der er en låge eller ferist. www.nationalparkmolsbjerge.dk

Kæmpeskibet

Fregatten Jylland.
Fregatten Jylland.

Djursland: Fregatten Jylland
I Ebeltoft er Fregatten Jylland et must og meget mere spændende, end man måske lige tror. r vildt imponerende. Man føler sig meget lille ved siden af det enorme træskib, der tårner sig op med sit kolossale skrog, fem dæk og høj rigning, og dygtige guider gør fregattens historie og livet ombord lyslevende. Fregatten sejlede første gang for over 150 år siden og deltog i det barske søslag ved Helgoland i 1864.

Guiden fortæller livligt, alt imens vi bestiger de stejle trapper nedefra og hele vejen op til dækket og den royale kahyt. Skibet ligger i dok på en kunstig ø med egen havn. På værftet repareres der året rundt mange træskibe, og her kommer også mange lystsejlere. På havnen kan man også besøge den store udstillingsbygning.

Hajtunnel og tusindvis af fisk

Grenå byder på Kattegatcentret, som er et must for børn og faktisk også for voksne. I Oceanariet med 1,5 millioner liter vand kan man se livet, som det former sig i Kattegat, hvor der lever hajer, nemlig pighaj, rødhaj, glathaj og stjernehaj. Der er også åbne akvarier og masser af forskellige fisk, f.eks. rokker, klovnfisk, mandarinfisk og mange andre. Sæler selvfølgelig også.

Man kan boltre sig med hele 250 arter fisk og dyr. I hajtunnelen, som man kan gå igennem, mens fiskene svømmer lige udenfor i seks centimeters afstand, kommer det hele meget spændende tæt på. Hajtræneren går hver dag i sine waders og særlige handsker ned i bassinet til de tropiske hajer. Han har lært dem at komme helt hen og snuppe mad fra ham – og ser ikke ud til at være bange for at blive bidt.

Ovenikøbet kan han vende dem om og holde fast, så de bliver liggende med bugen opad og bliver ’nusset’ på maven. Han ved, hvad han gør, men drabeligt ser det nu ud – og det er ikke noget, man selv skal prøve. Husk det! Men det kan godt lade sig gøre at dykke med hajer sammen med professionelle dykkerinstruktører.

Link: Kattegatcentret.dk

Naturhygge på Karpenhøj

I den sydlige del af Mols Bjerge ligger Karpenhøj Naturcenter, som er et usædvanligt idyllisk sted. Her kan man komme med skolen, institutionen eller sit firma, men man kan også bare komme som privatperson og familie. Det er både for at være i naturen og for at opleve, hvordan man kan bruge den til noget rigtig godt.

Naturformidleren fortæller, hvilke planter og blomster, man kan spise, og samle sammen til frokosten i det grønne. Man kan også komme på guidet vandre- eller mountainbiketur i skoven og bakkerne, sejle i havkajak, klatre i træer – eller bare nyde livet og friheden. Det er ren idyl og rigtig ferie.

Link: karpenhoej.dk

Læs mere

Visit Djurslands hjemmeside

Hajer, Fregatten Jylland og vild mad på Djursland

Et væld af vilde oplevelser på Djursland

Kagekalas – et sønderjysk sukkertrip