Mecklenburg-Vorpommern har Tysklands egen riviera

Efter mit andet besøg har jeg stadig masser af lyst til at opleve mere af den nordøstligste delstat i Tyskland. Den har masser at tilbyde på både korte smutture og lange ferier, og især naturen er Meck-Pomms helt store attraktion.

Delstaten kaldes bare MeckPomm eller MV i daglig tale. Det er den sjettestørste tyske delstat med 1,7 millioner indbyggere. MV tiltrækker mange turister, ikke mindst tyskerne selv, som ikke er forvænt med strande inden for egne grænser. Men her er lang kystlinje til Østersøen.

Traditionen for bade- og strandliv er mere end 200 år gammel. Turistfolkene arbejdet målrettet med også at åbne øjnene på alle os andre, og ”den tyske riviera”, som de kalder den, er faktisk meget fristende. Dog uden den samme solgaranti som den sydfranske af slagsen, men der er mange soltimer og et mildt klima.

Varieret natur

Ud over strandene med de hyggelige badebyer er der masser af anden natur som skove, over 2000 søer, et netværk af floder og åer foruden godser, slotte, historie og kultur. Det er denne natur, måske mere end strandene, der pirrer min lyst til at komme igen.

Helt fortryllende er den 45 kilometer lange halvø (der egentlig er tre forbundet med broer), Fischland-Darss-Zingst, og den 800 kvadratkilometer store nationalpark, ”Vorpommersche Boddenlandschaft”. Det er det største fredede område ved Østersøen med sine klitter, klinter, kystlaguner, øer, holme, Rügens vestkyst og strandsøer.

’Bodden’ er de flade bugter, som er adskilt fra havet, hvor saltvand og ferskvand blandes. Her kan man tage på udflugt på i de meget specielle både. Nationalparken med det lave vand og unikke kystfauna er rasteplads for titusinder af traner og gæs.

Kitesurfing og kunstnerkoloni

På den 45 km lange halvø Fischland-Darss-Zingst, der hænger sammen via broer, har man rig mulighed for en anderledes ferie med denne storslåede natur med kyst, skov og strande. Udover hoteller og mindre pensioner kan man leje sig ind i de smukke stråtækte huse, der kan være gamle og restaurerede, men vist også ofte er ret nye.

Mange af dem ligger ved eller i kort afstand til vandet. En af de seks landsbyer her er Ahrenshoop, et helt kitesurferparadis på grund af de store, vilde bølger. Her er enormt kønt med havet, skoven, husene – og det afslappede liv. Man kan nyde vandet, cykle og gå i fred og ro. Som jeg ser det, bejler dette område og hele Mecklenburg-Vorpommern til mange slags ferierende.

euroArt og fotokunst

Naturelskere, fiskeinteresserede, ornitologer, biologer, wellness- og livsnydere i det hele taget – og er vi ikke alle det?

Ahrenshoops indbyggere har selv samlet penge sammen til deres kunstmuseum, som de fik åbnet i august 2013. Landsbyen var allerede fra starten af 1800-tallet del af den bevægelse, hvor kunstnere rundt i Europa forlod deres atelierer og kunstakademier i byerne og skabte kunstnerkolonier i landlige omgivelser.

Mange af dem har stadig store kunstsamlinger og er med i organisationen, etableret i 1994, euroArt. Det er bl.a. denne landsby, Worpeswede nær Bremen – og vores eget Skagen. En anden slags billedkunst er blevet noget ganske særligt for byen Zingst. Fra 26. maj finder “Horizons Zingst – The Environmental Photo Festival” sted for 12. gang.

Festivalen fokuserer på et miljøemne hvert år – og det kan fortolkes frit, frejdigt, flot, fantasifuldt og fantastisk. Horizon Zingst har tiltrukket mange og markedsført sig på festivalen og adskiller sig fra mange andre destinationer, og så er emnet jo vigtigt for de fleste.

Miljø og glæde

På tysk hedder festivalen “Umweltfotofestival” – festival for vores omverden, som det jo handler om. Med stærke billeder, der kan udvide vores horisonter, kan fotos inspirere os alle til at gøre verden til et bedre sted at leve i.

Men selvfølgelig handler festivalen også om at fejre glæden ved fotografering og fotografier. Festivalen varer helt til 30. juni, og i den periode kan man overalt i byen se fantastiske fotos – 100 fotografer, 21 udstillinger, 92 workshops og mere end 42.000 publikummer hvert år.

Kurbad og kultur

Lad mig slutte med et smut til Ostseebad Kühlungsborn, kystens største kurby med Tysklands længste og brede strand på seks kilometer. Promenaden går i den ene retning ind til marina, bycentrum og butikker og i den anden til bl.a. Kühlungsborn Kunsthalle, som har skiftende udstillinger i løbet af året. Kunsthallen giver lige det gode kulturelle input midt i afslappetheden.

Man kan også gå ad Ostseeallee under træernes skygge, hvor der inde i skoven er indrettet et klatre-og-bruge-kroppen-land for større børn og voksne. Både skov og strand indbyder til gåture og cykling, når man har siddet længe nok i en af de typiske strandkurve, eller man kan tage på sejltur fra marinaen. Blandt de mange restauranter nød jeg Villa Astoria, der også er Gasthaus og byder på det moderne køkken.

Alle badebyerne har status som kurbyer og opkræver derfor kurskat pr. gæst. Den betales på stedet, og størrelsen varierer lidt. Det er ikke mange penge, men regn alligevel med beløbet oveni. Denne skat skæpper rigtig godt i kommunekasserne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *