Rejselykke i Japan: Klart charmeret af Kyushu

Når jeg tænker tilbage på Kyushu, og det gør jeg tit, så er det ord som ynde, skønhed, ro og eventyrlighed, der dukker op. Kyushu er den sydligste af Japans fire hovedøer. På ganske få dage fik jeg en hel kaskade af indtryk, der har sat sig fast. Det gælder også en todages togtur med Seven Stars Cruise Train, hvor alt var førsteklasses – selv om sengen i min kupé var lidt hård.

Det var bjergene, rismarkerne, den lille sø i regnvejr, udsigterne, skoven vi gik i. Smukt porcelæn til alle måltider med nye, fine skåle og tallerkener for hver enkelt, æstetiske ret. De flotte, farverige, men ganske uforståelige skrifttegn alle vegne. Japanernes høflige væsen. I det hele taget var det bare så specielt at befinde sig i et på så mange måder fremmedartet land som Japan, der synes at rumme det hele.

Nyt og traditionelt

Japan er megamoderne og old school på én gang, og man både ser og fornemmer den gamle kulturs vigtighed versus ungdommens iver efter alt det nye. Det er både historie og nutid i forandring, det er traditioner og tegneseriekultur, meditative templer og travlhed, shopping og So-men nudelfremstilling på den autentiske måde, æstetik i højsædet, distance og afmålthed midt i venligheden og høfligheden.

Den virker ægte, men fra en kender af japanske forhold erfarede jeg, at japanernes høflighed også er en form for skjold. Men jeg tror nu nok, at den unge generation sænker skjoldet. Dem, jeg mest var i kontakt med, var godt nok guider og andet turistpersonale, veluddannede og meget venlige, og de virkede meget ægte, søde og smilende. Kyushu blev en kontrastfyldt og kompleks, men stor oplevelse.

KYUSHU Tempel

Vulkanø

Desværre var turen ganske kort – bare fem dage blev det til på Kyushu, som nok er lidt overset i det store turismebillede. Men det arbejder turistbranchen selvfølgelig på at ændre, bl.a. ved at invitere en masse journalister fra hele Europa på besøg. Vi var ikke andre steder i Japan, bortset fra en times køretur mellem to lufthavne i Tokyo, og der var trafikken virkelig tæt og hektisk.

Kyushu – det jeg så af den smukke ø med fem store vulkaner og 23 mindre – virkede helt anderledes. Måske nok ikke i storbyen Fukuoka med travle indbyggere, høj puls og i det hele taget moderne livsstil med masser af bling-bling. Men Fukuoka by er med sine halvanden millioner indbyggere meget lille i forhold til Tokyo-Yokohama-området på Hunshu, som har 37 millioner!

Havneby med historie

Nagasaki er på grund af sin historie den mest kendte by på Kyushu. Den har været havne- og handelsby med bl.a. Kina. Korea, Portugal og Hollands siden 1500-tallet, hvor resten af Japan ellers stadig var lukket land. Men den er også den ene af heldigvis kun to byer i verden, som har været udsat for en atombombe. Tre dage efter atombomben over Hiroshima på Honshu blev endnu en kastet over Nagasaki.

Det skete 9. august 1945, og 75.000 mennesker døde straks. Naturligvis er der en mindepark ligesom i Hiroshima, og det er en tankevækkende oplevelse at stå ved fredsskulpturen. Min fornemmelse var, at katastrofen ikke er noget, man har lyst til at tale så meget om. Atombombemuseet blev der mærkeligt noj ikke tid til at se. Måske er ideen bare at ”tænke fred, ikke bære nag”.

Kyushu ligger syd for Honshu, Shikoku og Hokkaido. Naboen på fastlandet er Sydkorea. På de 37.000 kvadratkilometer Kyushu bor ca. 13 mio. mennesker mod lidt mere end fem mio. i Danmark på 43.000. De fleste japanere er stuvet sammen på de fire øer, men i alt bor der 127 millioner på landets 7000 øer, som strækker sig over 3000 kilometer i en aktiv vulkansk zone.

Ro er nok ikke det, man finder mest af, når det kommer til stykket, men sådan føltes det mange steder. I skoven ved Fukuoka, ved søen Kuin-ko, The Golden Lake, uden for Yufuin med de varme kilder, i Unzen især omkring det fine, gamle Unzen Kanko Hotel, som bød på den dejligste frokost og bare lå så skønt. Herfra til Unzen City med et væld af varme, vulkanske kilder, Unzen Jugoki. De bobler og stinker, men opvarmer de spabade, som er en kæmpeattraktion her.

Mit første og hidtil eneste møde med Japan blev en interessant og betagende oplevelse, som også inkluderede to døgn på Seven Stars Cruise Train. Den kan du læse om i en separat artikel lige her.

Jeg kommer meget gerne til Japan igen. Ja tak! Arigatō.

Læs mere om Japan HER. Du kan også læse om min togtur mellem Nagasaki og Fukuoka her: Skøn togtur i luksusudgaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *