Lyst til Lyon: Denne franske by har det hele

Lyon gadefoto

ONLY LYON. Det er Lyons smarte promotion-bogstavleg, som blot kræver, at man ved, at ’only’ betyder kun. Kun Lyon. Det signalerer selvtillid, og byen har da heller ikke grund til andet. Her kan man spise fantastisk på alt fra små bistroer til Michelin-restauranter, man kan opleve historisk og ny arkitektur, gamle bydele og renæssancekvarterer med imposante bygninger, helt nye, moderne områder og grønne oaser som især en af landets største parker, Parc de la Tête d’Or.

 

Dens zoologiske have kaldes The African Plain, hvor der bl.a. er giraffer, zebraer, antiloper, strudse og andre savannedyr. Værd at se og opleve, hvis man er til opera, er Lyons nationalopera, der for nu mere end 20 år siden blev totalrenoveret og stort set gendesignet, af den verdensberømte arkitekt Jean Nouvel og derfor nu hedder Opéra Nouvel.

 

Flere steder kan man mindes brødrene Lumière, som stod faddere til filmmediet. Deres far, Antoine, var fotograf, og inspirerede Louis og Auguste til at udvikle og opfinde, og i 1895 blev de faddere til filmindustrien. De havde opfundet cinematografen, der både kunne optage, fremkalde og fremvise de små film, de begyndte med. Her i Lyon kan man bl.a. besøge The Museum Lumière, L’Institut Lumiére og andre af deres filmbygninger og private villaer.

To floder

Lyon gennemløbes af hele to floder, Rhône og Saône, som naturligt nok har givet grobund for masser af cafe- og barliv, bl.a. på små pramme ved bredden. Her er naturligvis loppemarkeder en masse. Kort sagt emmer Lyon af god atmosfære. Her skal man ubetinget unde sig selv en lang weekend og helst mere.

 

En uge går nemt her, og vil man inkludere en større del af regionen Auvergne Rhône-Alpes, så lej en bil og tag på tur til de to kendte, lokale vindistrikter Beaujolais mod nord og Côte du Rhône mod syd. Her kan man også finde den lille by Viennes, der også er et virkelig charmerende bekendtskab.

Unesco

Vi ankom en sen lørdag aften i piskende regn og måtte desværre nøjes med en enkelt overnatning og en søndag i Lyon, men det var en stærk appetitvækker. Alene at opleve Collège Hotel, et hyggeligt hotel med fire stjerner i den gamle bydel, Vieux Lyon. Hotellet har et gennemført skoletema i indretningen af værelser, konferencerum, restaurant og bar, og der gemmer sig en dejlig have bagved, og humoren fortsætter på facaden, hvor der lige er hamret et antal stole op ad muren.

 

Collège ligger lige over for et par barer, og både her og flere nærliggende områder har siden 1998 har været Unesco Verdensarv. Det bevaringsværdige historiske område omfatter Fourvière, det romerske district, renæssancedistriktet Vieux, Croix Rousse med det gamle silkedistrikt og Presque d’Ile-halvøen. Her har været bosættelser i mere end 2000 år.

Lysfest i december

Vieux Lyon er naturligvis et must at udforske, hvilket vi gør vi tidligt søndag morgen i noget bedre vejr. Første mål er op ad de stejle gader til den ene af byens to højdedrag, hvorfra man kan skue ud over en stor del af byen. Kommer man længere nedefra, kan man tage kabelbanen (funicular). Heroppe ligger den iøjnefaldende Basilique Fourvière eller Basilika Notre-Dame de Fourvière og troner. Den er bygget i romansk/byzantinsk stil, hvilket ikke var sædvanligt i 1880’erne, som den faktisk kun er fra.

 

Lyon Kirke

 

Kirken er dedikeret til jomfru Maria, som menes at have reddet Lyon fra både pest, kolera og prøjsisk invasion. Af denne grund afholdes hvert år i starten af december en fire dage lang lysfest i byen, hvor indbyggerne tænder titusindvis af stearinlys, og der afholdes parader, spektakulære lysshows, illuminationer og events. Denne Fêtes de Lumières er en enorm folkefest. Lysfesten tiltrækker efter sigende mere end tre millioner turister til Lyon.

Hemmelige gange

Fra højdedraget går vi ned forbi det fine, romerske amfiteater, som har ligget der siden romertiden og bevares i fin stand. Det bruges til koncerter, opera og teater, og der er plads til mange tusind mennesker. Videre ad de smalle, søndagsstille gader gennem den gamle bydel. Egentlig er det dejligt at være så tidligt på færde i den maleriske bydel, som nok vil fyldes op i løbet af formiddagen med nysgerrige turister som os selv.

 

Det er selvfølgelig her, man finder nogle af Lyons mere end 2000 restauranter i de gamle huse. Tæller man alle ”spiserier” med, er der efter sigende op mod 4000 steder at nyde den gastronomi, som er blevet Lyons vartegn, ikke mindst takket være den nu 91-årige verdensberømte ”chef”, Paul Bocuse, som udviklede ”la nouvelle cusine” for godt 50 år siden. Hans popularitet og respekten for ham er uformindsket (se mere om Monsieur Paul, som han kaldes, i boksen).

 

En dør i Lyon

 

 

Bag en del af dørene findes mere eller mindre hemmelige, meget smalle gyder ind imellem to bygninger ind til små baggårde eller ad en snørklet vej til udgang i en helt anden gade. I nogle af de trange, mørke gårde er der ovenikøbet lejligheder. Guiden har nøgle til nogle af disse døre, for de er ikke til almindeligt brug for udenforstående. Gennemgangene kaldes ”traboules”, og de første eksempler på dem menes at være helt fra fjerde århundrede. De blev brugt meget, dengang silkeproduktion var stort i Lyon, og mange var beskæftiget i den industri.

 

Silkearbejderne var kendt for at spise på ”les bouchons”, der bød på enkle, traditionelle måltider. Det var ofte datidens brunch eller ”mâchon”, som det var kutyme at drikke Beaujolaisvin til. Gangene blev yderst vigtige for modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig, hvor Lyon spillede en stor rolle. Mange blev skudt på de enorme, centrale Place Bellecourt, Du finder stadig masser af ”bouchons”, som er specialiseret i regionens typiske måltider. Regn med masser af kød og pølser, så kan du enten glæde dig – eller være advaret.

Et ægte madmekka

Endnu et must hvis man interesseret sig for mad – og ærlig talt, hvem gør ikke det? Især når man har tid på ferien – og hvis man befinder sig i Lyons kulinariske himmel. Undlad derfor ikke et besøg i ”Les Halles Lyon – Paul Bocuse” på Cours Lafayette. En indendørs torvehal fyldt med alverdens kvalitets-lækkerier udi fisk og skaldyr, frugt og grønt, brød, oste, kyllinger, kød, krydderier og kager, pølser, postejer, pateer, urter, olier, vin og alt, hvad man ellers kan forestille sig at forkæle sine smagsløg med.

 

Den første hal på stedet åbnede allerede i 1859, der kom så en ny i 1971, som siden er ombygget og renoveret. Siden 2014 har Paul Bocuse lagt navn til den, og det er naturligvis et gedigent kvalitetsstempel, for den gamle kok er stadig spillevende og kvalitetsbevidst. Her er nu 48 stande fyldt med alt, hvad et stort madhjerte kan begære. Du kan naturligvis spise på en af adskillige restauranter og måske også købe ind til en picnic. Det er også muligt at få sine indkøb emballeret, så det er muligt at tage dem med hjem.

Superflot museum

En del af eftermiddagen tilbringer vi på det relativt nye og fantastiske Confluence Museum, der på mange etager har sat sig for at fortælle jordens og menneskehedens historie, og det gør man på 22.000 kvadratmeter. Det sker på fire permanente udstillinger foruden de skiftende, ligesom der er digitale og eksperimenterende områder. Som man nok kan tænke sig, er der rigtig meget og meget forskelligt at se og opleve.

 

Nogle vil måske finde det for omfattende og måske forvirrende, men det er fremfor alt dybt interessant og oplysende, og klart et sted man kan besøge flere gange. Bygningen i sig selv er usædvanlig, topmoderne og superflot, og restauranten i stueetagen tiptop. Confluence betyder sammenføjning, og Musée des Confluences ligger præcis der, hvor floderne Rhône og Saône løber sammen. Museet ligger ved en masse flot nybyggeri. Så blev klokken 17, og min lille gruppe skulle videre ud i vindistrikterne. Det var nu heller ikke så tosset.

Berømt chef

Selv om der er kommet mange nye til, nemlig mange af hans elever gennem tiden, er Paul Bocuse stadig kokken over dem alle. Hans indflydelse har været kolossal, og han tilskrives æren for ”la nouvelle cuisine”. Mr. Paul, som han kærligt kaldes, har fire brasserier i Lyon, og den eksklusive restaurant, L’Auberge du Pont de Collonges, uden for Lyon. Den har i nu mere end 50 år haft tre Michelin-stjerner.

 

Han var ikke den første fantastiske kok, der har været nogle stykker før ham, bl.a. Mama Brazier. Hun hed Eugénie Brazier og var sammen med flere andre kvinder med til at gøre det franske køkken (og le cuisine Lyonnaise) til noget ganske særligt. Hun var den første kvindelige chef, som fik tre af de eftertragtede stjerner. Bocuse var elev hos Mama, og det var ham, som senere revolutionerede det franske køkken ved at gøre det lettere og enklere, men stadig superbt.

Bonusinfo

Lyon er hovedstad i regionen Auvergne Rhône-Alpes og i departementet Rhône. Et af Frankrigs 13 departementer (foruden fem oversøiske). I selve byen bor godt en halv million indbyggere, men med opland mere end halvanden million. Silkeproduktion var stor i Lyon, endog med egen produktion af silkeorme, men nu er det mere moderne tekstilindustri, der beskæftiger mange. Lyon er også Interpols hovedkvarter, ligesom byen kaldes hovedstad for male-teknikken trompe-l’oeil (øjenbedrag) og har mange murmalerier på facaderne

Transport

Vi fløj direkte København- Lyon med Easyjet. Skal man (videre) til skiområderne i De franske Alper er dette også en meget direkte vej. Både fra Kbh. og Billund flyver andre flyselskaber via f.eks. Amsterdam eller Paris. Man lander i Lyon-Saint-Exupéry Airport, som sjovt nok har forkortelsen LYS (lumière) ligesom f.eks. København har CPH.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *