Fem fine julemarkeder i Kiel

Julemarked i Kiel

Vort naboland Tyskland myldrer med julemarkeder. Der er nærmest ikke en by uden, så for tyskerne er der altid et inden for nem rækkevidde fra ca. 27. november og frem til jul og måske endda helt til nytår. Julemarkedstraditionen stammer helt fra det 13. århundrede, hvor det vigtigste formål var at gøre indkøb til den lange vinter. I 1600-tallet tog julemarkederne rigtig fart, og nu findes der nok flere tusind.

På en eller anden måde er det bare rart at gå på julemarked med de fristende boder og julehytter med alverdens ting. Man kan altid lige bruge lidt nyt julepynt, gaver man ikke havde overvejet, men falder for, kunsthåndværk, strik, ting i træ, f.eks. de såkaldte røgmænd, som er sjove træfigurer. De er meget populære i Tyskland.

Kiel boder

Farvestrålende glaskugler er også altid i høj kurs. De stammer oprindeligt fra Thüringen, fra dengang beboerne var så fattige, at de ikke kunne pynte med æbler og nødder.

Men glaspusterne kunne lave kugler, og det fandt de på sidst i 1800-tallet, hvor de begyndte med at lave glaskopier af frugterne. Glaspusterkunsten holdes stadig i hævd rundt omkring, også her i Danmark. I høj kurs er også glühwein og lokal gastronomi.  

Maritim atmosfære

Juleskib i kiel

Mange af de tyske julemarkeder er nemme at nå fra Danmark, og de plejer at være populære. For det er en hyggelig måde at sige velkommen til julen, som mange af os trods alt oplever som et skønt lys i vintermørket. Kiel er ikke den nærmeste julemarkeds-by, men det er en interessant by at besøge og helst med mindst en overnatning. Jeg kan anbefale Hotel Birke lidt uden for centrum. Du kan også prøve at gå på det godt et år gamle mikrobryggeri og hipstersted Lille-Brauerei. Øllerne hedder Lille og er rigtig gode.

Kiel kaldes af gode grunde Sailing City, sejlerbyen. Den ligger ved Kiel Förde, altså den 17 km lange Kielerfjord, og den travle Kielerkanal. Her er masser af skibstrafik, og det er ret fantastisk at opleve de enorme containerskibe glide igennem. Kanalen er 98 km lang og forbinder Nordsøen med Østersøen og giver en meget livlig og maritim stemning i byen.

Hvert år siden 1882 har man sidst i juni afholdt Kieler Woche, altså Kieler-ugen, som er en stor, international kapsejlads og folkefest – og en af verdens største sejlsports-events. Men nu til sagen: Kiel kan prale af fem julemarkeder, der ligger som perler på en snor midt i byen, så det er nemt at opleve dem alle. I Kiel tilbydes et særligt rabathæfte med væsentlige besparelser på det meste, også mad og drikke, som jo er en væsentlig del af et julemarked.

Julelandsby med egen glühwein

Det er 47. gang, der er julemarked(er) i Kiel. Det originale, traditionelle er på Holstenplatz. Foruden julegodt og godter af alle slags er her boder med lokale produkter fra venskabsbyerne Tallinn, Gdansk og Sovetsk. På Rathausplatz ligger en hel lille julelandsby med hundredvis af julegraner. Over pladsen troner rådhusets 106 meter høje tårn.

Her finder du også et væld af ting og bl.a. både delikatessespecialister og glühweineksperter. For vingården Anselmann fra vinregionen Pfalz har udviklet Stjerne Glühwein baseret på én druesort, og den udskænkes kun her i julelandsbyen. På pladsen har Kiel-Marketing etableret egen, maritimt inspireret stand.

Her kan du få al den turistinformation, du kan få brug for, ligesom her er souvenirs fra bl.a. byens årlige sejl- og festuge. Du kan også købe den ovennævnte, originale glühwein på flaske og den lokale gin fra Slesvig-Holsten, ”Spitzmund”. Tre gange om dagen flyver nissen Kilian hen over pladsen og himlen i sit juleskib, og på flyveturene fortæller han den særlige historie om, hvorfor julegaver i Kiel kommer med skib i stedet for med slæde.  

Julepyramider og DJ

Julemarkedet Asmus-Bremer-Platz har et særligt kendetegn. For i en ny bygning fik ejeren i 2017 sat en 12,5 meter høj julepyramide i fire etager på taget, og den er ikke sådan at se bort fra. På denne plads bliver der disket op med alt fra helstegt pattegris til økologisk fransk nougat og julebag, f.eks. tyske julespecialiteter som christrollen, en julekage lavet af gærdej med mandler og rosiner oglebkuchen: Krydrede honningkager.

I Kiels ældste bydel omkring Skt. Nikolai Kirke ligger det hyggelige ”Alter Markt” med alpeinspireret julestemning. Også her hyldes det traditionelle kunsthåndværk, de kulinariske lækkerier og punch- og madboder.  Desuden bydes man på DJ Gary, der spiller julesange og schlagere, mens der (formodentlig) skåles flittigt hen langs bordene.

Skøjteløb og Danskegade

På Bernhard-Minetti-Platz ligger Kiels mindste julemarked, der åbner i år for anden gang. Her står Nordtysklands største (og eneste?) gløggpyramide. En 26 meter høj (seks etager) pyramide i lyst træ, med indirekte LED-belysning, loungemusik og ungt barpersonale. Måske for især at trække unge mennesker til denne gløggfestlige plads. Den bliver nok et tilløbsstykke, ligesom da den sidste år stod på det kæmpemæssige julemarked ”Winter Wonderland” i Hyde Park i London.    

Det moderne juleminimarked er omgivet af mere traditionelle julehytter med gastronomiske fristelser i form af grill, godter og orientalske lækkerier. Til børnene kommer der en hestekarrusel, så her er vist noget for alle aldre. Med eller uden glühwein, som kan være inklusive ”schuss” (eller ikke). Det er et skvæt rom, weinbrand/cognac eller en anden spiritus.

Udover julemarkederne har Kiel også fristende indkøbsgader, f.eks. Dänische Strasse. Du kan finde en lang række specialbutikker, madvarer, økologiske butikker, mode, litteratur, indretningsbutikker og selvfølgelig gode restauranter. Julestemningen kan også nydes på kajen ved færgeterminalen, hvor ”Stadtwerke Eisfestival” holder til med den 750 m2 store, overdækkede skøjtebane. Skøjter kan du leje der. I centrum ved fjorden skulle du tage at spise på den rimeligt nye restaurant Lagom, der er inspireret af dansk og svensk smørrebrød.

Fotos: Kai Kokott/Kiel-Marketing.

One Reply to “Fem fine julemarkeder i Kiel”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *