Lækkerier og oplevelser i Lübeck

Lübeckhuse

Hele Tyskland myldrer med små og store seværdige, historiske byer, som hver især er værd at opleve på en hurtig smuttur til vores sydlige naboland – og bestemt også i længere tid. Tysklands turistkontor havde inviteret en håndfuld journalister til at opleve netop ”Ein Smuttur”, og det er jo så rigtigt, at det fra det meste af Danmark er nemt og overskueligt at holde ferie- eller fridage i lige syd for grænsen.

Så egentlig er det bizart, at jeg aldrig før i år havde været i Lübeck, men det var da på høje tid, synes jeg. Vi besøgte flere byer, og hver især med deres egen personality og historiske bykerner, fine huse, idyl, seværdigheder, gemytlighed og afslappet stemning. Men ikke mindst Lübeck tog mig med sin charme og sine smagsoplevelser. Her syntes at være overskud på alle mulige parametre.

Søde sager

Rygtet om at det er et must at besøge den mere end 200 år gamle Café Niederegger i hansestaden Lübeck havde også nået mig. At invitere ind i disse hellige haller i gågaden Breitestrasse er at friste folk over evne. Først skal man i stueetagen forcere enorme tableauer af marcipan, nougat, chokolader og en hel himmel af ”süsse Sachen” (søde sager). Ovenpå er det så kagetid.

Langt væk fra verdens larm kan man her fordybe sig i en altmodisch verden. Det langstrakte, stilige lokale byder velkommen ved disken med alle lækkerierne, man skal vælge imellem. Men hvilken af de mange kager og lagkager skal man nu forlyste sig med, og skal der varm kakao, te eller kaffe til? Herefter bliver det hele serveret ved dit udvalgte bord af høflige servitricer.

Lübeck kage
Foto: Karen Seneca fra rejsebloggen Vilde Verden/vildeverden.dk

Stedets signaturkage, nøddekagen, er intet mindre end excellent, men det er de andre også, så vidt jeg selv kunne smage og også se på mine medspisende. Alle måtte bare hengive sig til dette frydefulde eftermiddags-smovseri og slette alle tanker om kalorier fra harddisken. For det her skal man altså bare prøve og nyde uden hæmninger.

Niedereggers facade.
Niedereggers facade.

Sidegadecharme

Godt proppede indtog vi en del af sidegaderne, hvor den ene butik, cafe og udskænkningssted afløser den anden. Übersmart, vintage, tøj, lamper, møbler, kunst og kitsch, porcelæn, glas og alt muligt. Bliver du træt, finder du nemt et sted at slå dig ned, få et glas kold øl eller som to af os et episk stort glas Aperol for en femmer (euro) altså for to i solskinnet uden for Bar Kandinsky.

Mad med hjertet

Senere, da kagen og Aperol’en var næsten fordøjet, gik vi på den stemningsfulde restaurant Lab Saal i Beckergrube 88, hvor man virkelig kan få sig et kulinarisk kick. Lab Saal betyder ’et sted at forfriske sig’, og det ønsker ejeren Nadia Weller, at hendes gæster gør. Hun er en dedikeret kvinde og kok, som skaber mad med hjertet, men også i høj grad med håndværket og kompetencerne i orden.

suppe fra la saal
Jeg tror, at det er den bedste suppe, jeg har smagt. Her fra La Saal.

Restauranten har i årevis været hendes ”catering-eventbistro”, og Nadia lever og ånder tydeligvis for stedet. Blandt de retter, vi fik, var især hendes kokos-teriyakisuppe sublim. Aftenen sluttede dejligt på Dietrichs, som har godt 100 forskellige gins.

Fem forslag

Men hvad gør man ellers i Lübeck? Her er fem forslag til en dag i den smukke by, hvis gamle bykerne omkranses af floden Trave, som flyder til Lübecks havneby Travemünde 15 kilometer væk.  I Mariakirche kan man komme på en guidet tur op under de enorme hvælvinger. Men det kræver, at man kan forcere de 800 trin op og ned, men det skulle være en enorm oplevelse.

Selv ville jeg hellere se nærmere på gader og gadeliv med fine, kuriøse, sjove og anderledes butikker, gå ind gennem smalle porte, som åbnede op med idylliske gårde bagved. Her er nogle af indbyggerne heldige at have både hus og have.

Forfattere og Hansemuseum

Men man kan også besøge to forfatterhuse.  Buddenbrook-huset i Mengstrasse, hvorfra den verdensberømte forfatter Thomas Manns roman, Huset Buddenbrooks fra 1901, udgår. Han og familien boede der selv senere. Det er Tysklands mest læste roman, og Mann fik Nobelprisen i litteratur for den. I Glockengiesserstrasse i nærheden ligger den også berømte Günther Grass Haus.

Det åbnede i 2002, og har man læst Grass, så skal man da indtage denne åndelig føde midt i al hyggen.  Men her i hansestaden Lübeck er det så ikke mindst det få år gamle Hanse Museum, der er et must. Det fortæller meget spændende, interaktivt og engagerende om de hanseatiske købmænd, som fra 1100-tallet dominerede al handel i Nordeuropa, Skandinavien og andre lande i flere hundrede år.

Det ligger lige ved floden i den nordlige del af den gamle bydel, som er Unesco Verdensarv, og vil interessere  både voksne og børn. På Hansemuseet ligger den lyse og luftige frokostrestaurant NORD, som til ganske rimelige priser (nemlig tyske) serverer vidunderlig mad. Vi fik bl.a. lam på grøntsager, torsk med salat og delikat kartoffelmos samt tagliatelle med svampe og grønt.

Det var en overraskende smækker oplevelse. NORD kan absolut anbefales, og det samme gælder hele det museet. Herfra smuttede vi videre til Flensborg, men den fine by gemmer jeg til en anden gang.

Lübeck hus

Læs også

Allerflest instagrammer fra London

Julemarked i Lübeck glæder ethvert julehjerte

One Reply to “Lækkerier og oplevelser i Lübeck”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *