St. Patrick’s Day fejres i hele verden

Dublins verdensberømte parade i anledning af Irlands nationaldag d. 17. marts, St. Patrick’s Day, er tilbage i år for fuldt drøn. I det hele taget fejres dagen i hele Irland og over hele verden med grøntfarvede floder og bygninger og en masse festivitas i flere dage. For millioner af irere i alverdens lande festligholder deres irske rødder, baggrund og kulturarv i et omfang, som de fleste andre nationaliteter ikke gør. Også på og omkring Rådhuspladsen i København og på de irske pubber fejres nationaldagen på den irske skytshelgens dødsdag i år 461. Også her med parade, boder, musik, aktiviteter for børn og dans organiseret af Dark Green School of Irish Dancing.

Temaet i år for denne event, der har været lukket næsten ned i de sidste to år, er “Connections”, altså forbindelser, og omfanget af St. Patrick’s Festival 2022 er tænkt kæmpestort. Den skal simpelt hen være den største til dato, ikke mindst i ambitioner. Det er det rette øjeblik – det er nu – for Irland og de godt 75 millioner irere ude i verden at forbinde sig, reflektere og fejre. I Dublin fortsætter løjerne hele weekenden.

Connections

Dublins garanteret meget flotte og farverige parade går fra Parnell Square på nordsiden af centrum til parken St. Stephen’s Green på den sydlige. Men ikke den lige vej, nej, de mange deltagere bevæger sig gennem både store og små gader og skaber magi i den irske hovedstad. Hundredvis af landets mest dynamiske og innovative kunstnere, musikere, designere, koreografer og mange andre har arbejdet intenst i månedsvis på at skabe og levere Irlands mest ambitiøse gadeparade nogensinde – både i kreativitet, størrelse, længde og deltagerantal.

Folkefest for alle

Titusindvis af mennesker – irere og turister – vil samle sig langs ruten og nyde showet, som det jo i bund og grund er. Et show med mange komponenter og noget for enhver smag. Jeg har selv oplevet den store parade på Paddy’s Day i Dublin, og det er folkefest for alle aldre. Det er (naturligvis) gratis at stille sig op på ruten, dog er det muligt at købe sig til en siddeplads. Det gælder bare om at finde sig en plads, hvor på ruten er ikke så vigtigt. Paraden vises i øvrigt på irsk TV, RTÉ, og lover et spændende nyt look. For 2022-paraden er en frisk, ambitiøs, modig ny vision for alle, der elsker traditionelle festoptog med et bredt kunstnerisk omfang og altså et nyt take på det hele. Det er i al fald visionen. 

Den store helt

St. Patrick er Irlands skytshelgen, men også omgivet af mystik, myter og legender. Men irsk var han ikke! Dog ret tæt på, idet han menes at stamme fra Skotland eller Wales, hvor han som sekstenårig omkring år 400 blev bortført til det, der i dag er Nordirland. Han var efter sigende slave, men han slap fri og brugte sit liv på at udbrede kristendommen.

Den officielle titel helgen blev han aldrig udnævnt til, fordi den ikke fandtes, men Saint Patrick blev han ikke desto mindre, og fejre intenst som sådan. De første optog på hans fødselsdag blev afholdt af irske immigranter i USA for flere hundrede år siden, men det første i Irland blev afholdt i Waterford i 1903. Man siger, at på St. Patrick’s Day er vi alle grønne. I al fald mange andre udover irerne selv.

Faktisk var han først blå, men fordi Irland kaldes ”Den grønne ø” på grund af sine meget grønne landskaber, trekløveren (the shamrock) og det grønne i flaget, er det hen over tid den grønne farve, man associerer til. Man forbinder ham også med, at han drev Irlands slanger i havet, men sandsynligvis har der aldrig været nogen slanger i øriget. Det, han fordrev eller bekæmpede, var hedenskab. God fornøjelse på Paddy’s Day!