St. Patrick’s Day fejres online

St. Patrick's Day 2021

Irland er stadig i seriøs lockdown, og det går hårdt ud over den irske nationaldag St. Patrick’s Day eller Paddy’s Day d. 17. marts. Der bliver ingen parader og fyldte pubber med folk klædt i grønt og med shamrocks, trekløvere, overalt. Men mange steder “males” grønne med lys.

St. Patrick’s Day er ellers et af årets absolutte højdepunkter for irere over hele verden og for mange andre, som har taget Irland til sig. Og fejret skal dagen nok blive inden for hjemmets rammer, og det kan man faktisk gøre ”sammen med” andre på den nu så velkendte virtuelle måde.

Se her: Ireland.com.

Musik fra Dublin og Belfast

Paddys’ Day fejres overalt i Irland . I år bliver dog hjemme og online. Foto: Lissen Jacobsen.

Det bliver med et helt potpourri af irsk musik og underholdning. Først kan man følge livestream fra den irske pub Johnnie Fox’s, som er kendt af mange turister. Den ligger i Dublin Mountains lidt uden for Dublin og har gjort det siden 1798. Her spiller The Celtic Drummers op til Paddy’s Day-party.

Festen fortsætter The Duke of York Bar i Belfast i Nordirland, hvor Shamrock Tenors står på scenen med deres personlige version af traditionel keltisk musik. Bagfter bliver de virtuelle gæster inviteret til den lille, vilde og dejlige by Dingle på den irske vestkyst, som er et must see-sted.

Dingle og dåse-Guinness

St. Patrick i LEGO. Men han er rigtig stor i Irland. Foto LJ.
Foto LJ.

På irsk hedder byen Daingean Ui Chûis, for her på den atlantiske kyst i County Kerry er det irske sprog stadig i daglig brug. Det er et såkaldt Gaeltacht-område, hvor irsk er det første sprog. Området er del af den berømte 2500 kilometer lange turistrute ”The Wild Atlantic Way”, som går gennem fem af de irske ’counties’.

Virtuelt går turen herfra tilbage til Dublin, hvor Guinness Storehouse viser, hvordan man skænker en pint fra dåse, så den føles (næsten) lige så perfekt som den fra fad. At skænke ’a pint of Guinness’ betragtes som en kunst. Det ved enhver, der har været på pub. Og den smager herligt!

Foto: LJ.

Riverdance og skeer

Som afslutning på det halvanden time lange event giver Riverdance-akademiet en danselektion. Riverdance er en hel lang historie i sig selv, som dukker op her på et senere tidspunkt. St. Patrick’s Day eventen slutter med liveundervisning i at spille skeer. Så hav spiseskeerne klar ved computeren!

Du kan tune ind fra kl. 20 til 21.30 onsdag aften. Det bliver fed underholdning i denne Corona-tid, og det er bl.a. Tourism Ireland, der inviterer. St. Patrick er irernes skytshelgen, der kom til Irland i det 5. århundrede. 17. marts er datoen for hans død og markerer kristendommens ankomst til Irland.

Mange steder males grønne

Det er nok den eneste nationaldag, som fejres så vidt og bredt over hele verden, selvfølgelig fordi så mange irere er emigreret til alverdens steder igennem de sidste mange generationer. Og Paddy’s Day-tradition og ditto festligheder vil mange andre også gerne deltage i.

Denne danske trold står i Naturpark Amager og er skabt af Thomas Dambo. Foto: Tourism Ireland.

I de senere år er det blevet en tradition at farve bygninger, monumenter, statuer, landemærker, floder, ja selv vandfaldet Niagara Falls med grønt lys på denne normalt endnu mere festlige dag end lige i år. Her i Danmark bliver det bl.a. den enorme trold Bjarke Cirkelsten i Naturpark Amager.

Den (og flere andre trolde) er skabt af Thomas Dambo, og den gigantiske trold fejrer ”Land of the Giants”, som Irland også kaldes, ligesom landet er kendt som ”Den grønne Ø” – 50 shades of green! Tjek også TV-kanalen St. Patrick’s Festival TV, der streamer mere end 100 events (12.-17. marts).

Foto: Fiora Sacco.
Artiklens forfatter /Rejselykke-redaktør, Lissen Jacobsen, Dublin 2015. Foto: Karen Seneca.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *