17. maj: Lad os fejre de norske fjorde og fjelde

Norge Fjord

I dag er det Norges nationaldag, og nordmænd rundt omkring i det lange land fester dagen lang, mange i nationaldragt. 17. maj fejres med glæde og stolthed over det rige og velfungerende land. Samtidig er det vidunderligt smukt med sine fjelde, fjorde og fosser – vandfaldene, som er landets hvide guld og olien det sorte.

Norge har overskud på kontoen på alle måder. Der er sket meget, siden landet fik sin endelige selvstændighed 17. maj 1905, og dagen fejres med manér. Til lykke! Jeg har været fascineret af landets skønhed, siden jeg kom der første gang for mange år siden og har været tilbage et utal af gange.

Især har jeg kørt meget i området fra Oslo og Lillehammer i øst og tværs over og igennem vestlandet med de mange fjorde kilet ind mellem fjeldene – og hele vejen ud til Bergen på vestkysten.

Verdensarv

Norge – jeg elsker hver gang at gense dine fjorde omgivet af bjerge og med småbitte byer langs kysterne og langt inde i de mange forgreninger af hovedfjorde som Sognefjord og Hardangerfjord. Elsker at sejle på dem, krydse dem på de små bus- og bilfærger, der stadig sine steder fungerer som en forlængelse af vejen, køre langs med dem, bo i de små fjordbyer.

Nærøyfjord og Geirangerfjord er erklæret for Unesco Verdensarv. Nærøy er en lille del af Sognefjorden, verdens næstlængste (204 km), dybeste og meget dramatisk med 1000 meter høje fjelde på begge sider. Geiranger er kendt for sine vandfald og uberørte natur, og i det hele taget indgår naturen omkring de to fjorde som del af verdensarven.

Kæmpeskibe skæmmer idyllen

Begge steder kommer enorme krydstogtskibe ind næsten hver dag i sommerperioden, og læsser tusindvis af turister af. Mange skal prøve Flåmsbanen op til Myrdal og ned igen, og det er en fin togtur, men opreklameret.

De mange turister kan ikke undgå at sætte deres præg på de her små steder, og det er blevet en lidt ucharmerende invasion. Idyllen er ikke helt intakt, men mon ikke indbyggerne ser anderledes på det.

Norge er kæmpestort, ni gange så stort som Danmark, og fra syd til nord måler landet i luftlinje 1750 kilometer, så der er faktisk plads til turismen og til at dele den (endnu) mere ud.

For hver lille bid af Norge er fyldt med vild og smuk natur, dramatiske kontraster og et hav af oplevelser. Her føler man sig langt væk fra verdens uro og larm. Jeg vender tilbage til Norge – absolut også her på rejselykke.dk.

 

One Reply to “17. maj: Lad os fejre de norske fjorde og fjelde”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *