Musikken er den irske hovedstads puls

Dublin Temple Bar hvor man kan høre musikken

I det hele taget spiller den levende musik overalt i Irland.

I rejsebogsserien ”vide verden” (som staves med lille) kan du blandt meget andet læse om Dublin. Kapitlet, som primært handler om musik, og hvor du kan høre den, skrev jeg for nogle år siden, og nu genopfrisker jeg den lige.

TRAD. Lyden af tinfløjter og gedeskind. Sådan hed på mit kapitel om
irsk musik. Kan anbefales.
Dublin-bogens kapitler er om bl.a. vikinger, den irske hungersnød, påskeopstanden, hundevæddeløb, pubber (selvfølgelig et must!) og altså om den traditionelle, irsk musik, også kendt som trad.

Trad-musikken forelskede jeg mig i for mange år siden under et langt ophold i Dublin, og den er stadig spillevende. Både musikken og min begejstring for den.

Folk & roots

Jeg har udvidet interessen med skotsk, engelsk, amerikansk, canadisk og dansk/skandinavisk folkemusik eller ’folk’, som jeg foretrækker. For ’folk’ signalerer tydeligere, at folkemusik også er med på noderne.

Den både bevares og følger med tiden og udtrykkes på stadig nye, spændende måder. Mange kalder det nu også roots-musik. Det kan du læse mere om på rootszone.dk.

Dublin Phil Lynott

Dublin er bare synonym med musik, som er her, der og alle vegne. På gaderne, i pubberne, på små og store spillesteder, i koncertsale og igennem nu i mere end 15 år også på den store festival,

Tradfest, som foregår sidst i januar i og omkring bydelen Temple Bar.
Du finder også musiksessions hver eneste dag årets rundt, prøv f.eks. Whelan’s, O’Donoghue’s.og spillestedet Vicar Street. Og endnu er Dublin-festival er på vej, faktisk netop nu. For Dublin Folk Festival giver den et skud igen efter 45 års pause! Første gang sidst i oktober 2023.

Mange store irske navne

Kort sagt har du masser af muligheder for at høre musik i den irske hovedstad. Gør det! Musikken er Dublins puls og med meget andet end folkemusik på plakaterne.

Irland har fostret mange verdensnavne, det største er nok U2, men også Rory Gallagher, Sinéad O’Connor, The Cranberries, The Corrs, Boomtown Rats, Phil Lynott og mange nyere navne – foruden verdens skønneste
musikfilm:  The Commitments.

Anderledes rejsebog

”vide verden” er en anderledes turistfører med fokus på lidt andre sider af den aktuelle by, end man nok er vant til. De giver en god baggrundsviden til den mere nysgerrige rejsende, som ikke skal forvente et væld af farverige fotos, men absolut interessante artikler og essays. Skrevet med kendskab og kærlighed

Vide verden Dublin

De er skrevet af forfattere, fagfolk, journalister og kunstnere med en særlig viden om og forkærlighed til netop den aktuelle storby-bog, de medvirker i. Det er helt personlige bidrag, fortrinsvis inden for kultur, arkitektur og historie. Forfatterne præsenteres kort, og hver artikel afsluttes med nyttige fakta.

Bagest i bogen er der oversigtskort over byerne. Aarhus Universitetsforlag har udgivet dem. ”Vide verden” rummer indtil videre også eksempelvis Berlin, Budapest, Wien, Lissabon, London, Stockholm, Helsinki, Paris, Rom og flere endnu.

Den lille storby Aarhus er også inkluderet ligesom den store New York! Du kan jo starte i dejlige Dublin.

DUB Haypenny Bridge i Dublin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *