Bremens bymidte julefester

B remens juemarked

Tyskland er et overflødighedshorn af julemarkeder, og snart sagt enhver by har adskillige af dem. Også i høj grad den nordtyske by og hansestad Bremen, som er i fuld gang med sit og ikke stopper før den 23. december. Omgivelserne i byens gamle bymidte er som skabt til det. For på det centrale torv, Markt, ligger det meget smukke, gotiske rådhus fra 1400-tallet, der er udpeget som Unesco-verdensarv, og som nabo har det den imponerende domkirke.

Endnu en verdensarv er at finde her, nemlig Roland-skulpturen fra 1404, borgernes skytsengel og frihedshelt. Så længe han står der, så vil byen forblive fri og uafhængig, siger legenden. En anden skulptur er nok den mest fotograferede, nemlig Bremens stadsmusikanter: Et æsel, en hund, en kat og en hane, der står ovenpå hinanden.

I disse historiske kulisser bygges julemarkedet op hvert år med sine dekorerede boder og stande med masser af lys og halløj. Selve markedet er nok som de fleste med de mange forskellige ting, som julemarkeder specialiserer sig i: Julepynt, kunsthåndværk, lysestager og lys, strikkerier, kulinariske lækkerier og alskens julegavefristelser. Og naturligvis en stærk gløgg eller glühwein.

Fra kl. 16 hver dag kan børn (og hvem ved, måske voksne) besøge julemandens hytte og placere et juleønske – i håb om, at han dur til noget. Hver af markedets i alt fire fredag aftener går fem såkaldte ”vinterfantasier” på stylter mellem juleboderne to gange mellem kl. 18 og 20. Det kan være festligt udklædte alfer og engle og meget andet.

Bremens julemarked med boder osv.
Foto: Ingrid Krause / BTZ Bremer Touristik-Zentral

Måske mere målrettet de voksne er middelalder-folkefesten Schlachte-Zauber, som foregår langs med Weserfloden, der løber gennem byens centrum. Det finder sted for 14. gang på promenaderne ved Weser, hvor der også til daglig er livlig stemning. I høj grad også hele sommeren. Skibene langs kajen er udsmykket med lyskæder, og bag forsvarstårne og træpalisader kan man opleve en autentisk middelalderverden med arbejdende håndværkere, sælgere, gøgler og spillemænd.

Sådan så der ud dengang, da de hanseatiske købmænds skibe lagde til med kostbare laster fra fremmede lande rundt omkring Østersøen, fra Norge, Frankrig og England. Den tid sluttede for snart 500 år siden, men derfor kan man jo godt fejre den her op under jul med masser af mad og drikke og festligheder frem til den 23. december.

Bonusinfo

Den 600 år gamle Rathauskeller er et besøg værd. Man føler sig virkelig hensat til middeladeren. Den har en af Tysklands ældste og største vinkældre og serverer god, gedigen mad.

Gå også en tur i Böttscherstrasse, hvis du vil se hippe butikker og måske besøge den hyggelige Weincafé Engel. Schnoor og det mere bohemede kvarter Viertel skal du også se.

Link: Bremen Tourism

Foto: Ingrid Krause / BTZ Bremer Touristik-Zentral

Fotos: Bremens Tourism

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *