Mürren: Her er en skøn skiperle i Schweiz

Schweiz

Jeg har et par gange besøgt den lille, topidylliske skiby Mürren i Berneroberland – den ene for at overvære det årlige Inferno-Rennen, som netop har fundet sted igen. Det er et styrtløb for amatører, men de skal have mere end godt styr på skiene.

I særdeleshed de allerhurtigste, som kan løbe de 13,9 kilometer ned til målet i byen Lauterbrunnen på lige under et kvarter, mens den almindeligt gode skiløber bruger op mod tre kvarter.

Inferno-rennen
Foto: Bruno Petroni/inferno-muerren.ch

Det ville de nok også have gjort her forleden. Men i år var der så meget sne og så lidt sigtbarhed, at starten måtte flyttes meget længere ned. Det plejer at være lige under restaurant Piz Gloria på toppen af Schilthorn, der er 2970 meter højt.

Den er Mürren også berømt for. Piz Gloria er kendt fra James Bond-filmen ”Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste” fra 1967. Se mere længere nede.

Meget kort løb i år

Men i år blev løbet stærkt forkortet, fordi starten måtte gå langt nede mod Mürren landsby, som ligger i 1650 meters højde. Derfra tog det kun den hurtigste mand, Marcel Füsselt, 2.46,48 minutter at nå ned til Lauterbrunnen i 802 meters højde.

Hurtigste kvinde, Marianne Rubi brugte 3,03,86. Hun har vundet fem gange tidligere, Füsselt med startnummer 525, en enkelt – og det på den lange rute. Ikke mindre end 1850 skiløbere kan deltage, og de starter med 12 sekunders mellemrum.

Det må have været lidt af en skuffelse for både deltagere, tusindvis af tilskuere og arrangører, at årets Inferno-Rennen endte med at blive så kort. Men gennemført blev det – og for 75. gang siden 1928.

Så der var folkefest lørdag aften og også i dagene før, hvor andre mindre løb blev afviklet. Mürren er et supergodt skiområde med over 50 pister i diverse farver. Det er smukt og varieret og har også både offpiste og langrendsløjper. Og landsbyen Mürren er ren idyl.

Kort over de forskellige bjerge og landsbyer
Kort over de forskellige bjerge og landsbyer.

Bilfri idyl

En autentisk lilleby med under 500 indbyggere, men med plads til et par tusind turister ad gangen. Her er stort set bilfrit, gamle træhuse, gode spisesteder og fred og ro. Den ligger 750 meter oven over den større by Lauterbrunnen på toppen af en næsten lodret klippevæg og har mere end 35 hoteller og andre logier at vælge imellem.

Jeg nød at bo på Hotel Alpenruh i den fjerne ende af hovedgaden. Det ligger perfekt med udsigt lige ved Schilthornbahn-gondolen, som kører via Mürren og mellemstationen Birg op til Schilthorn næsten 3000 meter oppe og altså også til Piz Gloria. Heroppefra er udsigten til mere end 200 alpetoppe, og man kan se hele vejen rundt. For restauranten drejer 360 grader på en time.

piz Gloria

Oplev 007’s verden

Forlader man lokalet i et par minutter eller fem, skal man huske på, at bordet, hvor man sad, har rykket sig mange meter videre, siden man gik. Man må ikke snyde sig selv for den interaktive James Bond-udstilling heroppe, Bond World 007, som er meget underholdende.

Filmselskabet bag filmen finansierede dele af Piz Gloria og gjorde den verdensberømt. Den aktuelle Bond, George Lazenby, medvirkede kun i den ene Bond-film.

Mürren by

Blandt de mange bjerge skiller tre af dem sig ud: Eiger, også kaldet The North Face, med en højde på lige under 4000, nemlig 3970 meter, Mönch på 4107 og Jungfrau på 4158 meters højde. Kan man lide bjerge i hvidt (eller grønt for den sags skyld), så er det her blændende smukt. Ikke mindst med sol på. Hele området er på Unescos Verdensarvsliste.

Mürren er også meget dejlig om sommeren. Mange kommer for at vandre i de grønne bjerge. Men i september 17 kunne man tage både sol- og snebilleder, som det ses her. Meget mere om Mürren og andre seværdige ting i dette flotte schweiziske område.

Hus i Mürren

Man kommer ikke lige tilfældigt forbi Mürren, men stedet er hele rejsen værd. Jeg tog fly fra København til Zürich med Swiss, derfra tog mod Bern og flere togskift på vejen. Det var en smuk tur på godt et par timer.

Efter ankomst til Lauterbrunnen går man på et par minutter over til svævebanen op til  Grütscalp, hvorfra et lille tog klarer de sidste fire kilometer til Mürren. I alt tager det tre timer fra lufthavnen.

Læs mere om området

My Switzerland

Schilthorn

Og til sidst kan du læse mere om skiløbet Inferno-Rennen ved at klikke HER.

Skøn udsigt fra Hotel Alpenruh i Mürren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *