Londons overdådige teaterliv fejres snart

Statue foran National Theatre

Mange af os har jævnligt London som rejsemål, og har man interesse for teater, ved man, at den britiske hovedstad er proppet med teatre og et kæmpe antal forestillinger konstant.

Efter sigende er Londons teaterliv større end i New York City. Hvor NYC har verdensberømte Broadway og off-Broadway, har London West End i og omkring Shaftesbury Avenue og Covent Garden. Det føles stort, levende, strålende, engagerende, glamourøst og festligt, når man bevæger sig rundt i teaterkvarteret og i det hele taget i det londonske forlystelsesliv.

Hele den enorme by myldrer med spændende forestillinger af alle slags, og snart uddeles den årlige og mest prestigefyldte teaterpris i en lang række kategorier. Det sker den 7. april i den smukke og stemningsfulde The Albert Hall, og der er naturligvis tale om The Laurence Olivier Award. Den legendariske teater- og filmskuespiller anses for den allerstørste i britisk teater.

Hilsen til en kgl. rolle

3 The Laurence Olivier Award buster
Busterne venter på at blive delt ud til april.

Priserne med hans navn gives for det bedste, der er præsteret i det professionelle teater i det forgange år, og der er mange forestillinger og personer at vælge imellem. Den er blevet uddelt siden 1976, dog frem til 1984 under navnet The Society of West End Theatre Awards.

Siden da har prisen heddet The Laurence Olivier Award, og den er en buste, skabt af kunstneren Tom Merrifield, af den store skuespiller, der døde i 1989.  

Busten er lavet af ham i rollen som King Henry V., som han spillede på The Old Vic Theater i 1937. Det er SOLT, Society of London Theatre i Rose Street, der som ledende producer står for alt omkring prisen og den flotte ceremoni.

Teatertur i London

Foreningen er for nøglepersoner i Londons teaterliv og industri, f.eks. producere, teaterejere og ledere. Der er godt 50 medlemsteatre, mens en del andre også er tilknyttet. Jeg besøgte sidste år på en teatertur til London, arrangeret og sponseret af Visit Britain, nogle af dens medlemmer. Alle sammen vidt forskellige og vidunderlige at være i.

Royal Theatre udenfor
Royal Theatre.

Det var bl.a. det smukke Royal Theatre Drury Lane, Royal Opera House, lige så fint, The Apollo in Shaftesbury Avenue, National Theatre, som viste os alle sine værksteder backstage og MacBeth på scenen. Det ligger ligesom Shakespeare’s Globe tæt på Tate Moderne og altså lige ved Themsen med flot udsigt til St. Paul’s Cathedral.

Er du ude for at se ’the Globe’ (anbefales!), skal du simpelt hen spise på The Swan. Så er det sagt.

The Swan
The Globe i London
Shakespeare’s Globe ligger lige ved Themsen.

En aften var vi på Vault Festival, hvis 2019-version er godt i gang med mere end 400 shows og 2000 medvirkende i løbet otte uger. Man kan kalde det en undergrundsfestival, og den er det i al fald helt bogstaveligt, for festivalen foregår i de mere eller mindre gemte tunneller og hvælvinger under Waterloo Station.

Et spændende sted hvis man vil noget andet med teater. Den kører i godt fire uger mere. 

Største pris i engelsk teaterliv

Men tilbage til Olivier Awards som gives til årets bedste af de mange medvirkende i og bag West End-produktioner og andre ledende ikke-kommercielle teatre. Her er et hav af kategorier, bedste drama, komedie, musical, danseforestillinger, scenografi, kostumer, skuespillere, instruktører og producenter og nok mere endnu. Der gives også en Special Olivier Award uden for afstemning.

Det er den største pris i engelsk teaterliv, ligesom BAFTA er det for film og Brit Awards for musik. En lang række professionelle teaterfolk inden for diverse kategorier og også en del publikum finder i løbet af flere runder frem til, hvem der skal ende som de faktiske nominerede, dog med SOLT på sidelinjen hele vejen.

Hvem de nominerede bliver i år er endnu ikke afgjort – i al fald ikke offentliggjort. Men det bliver en stor begivenhed i det londonske teaterliv, når priserne igen uddeles 7. april i The Albert Hall.

The Globe indenfor
The Globes smukke indre.
Inde i Royal Opera
Og her er jeg i Royal Opera.

Læs også mit indlæg: Allerflest instagrammer fra London.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *