Snapshots fra skønne Slovenien

Båd i sø i Slovenien

Min smuttur til det lille land på Balkan og med grænse til bl.a. Italien gav lynhurtigt appetit på mere. ”I feel sLOVEnia” er turismens smarte slogan, og man får klart indtryk af, at de mener det.

Slovenien er det eneste land med ordet LOVE i sit navn, så hvorfor ikke bruge det? Min tour de force rundt i den vestlige del af landet blev en oplevelse, der hænger fast. Dobrodosli! Velkommen.

Det var fire dage fyldt med bjerge, dale, skov, marker og fladland, vådområder fyldt med søer og vandløb, olivenlunde og vingårde, landsbyer, gode spisesteder med lokal vin til maden og masser af slovenske smil.

Reelt sulten er man ikke længe i Slovenien, for hvor man end kommer, er bordet dækket, og allerede før det egentlige måltid serveres brød, skinke, pølse og ost og ikke sjældent med snaps eller vin til.

Slovenien

Kønne Koper

Især én slentretur står stærkt i min hukommelse. Den gik igennem havnebyen Kopers gamle, venetiansk-inspirerede bydel med smalle gyder, gader, gyder og krinkelkroge, huse i smukke farver med vasketøj hængende uden for vinduerne, torve med fontæner og skulpturer, butikker, det store torv med byens domkirke og kun få mennesker i gaderne. Og ikke at forglemme en herlig frokost i Restaurant Skipper med vandudsigt.

Koper ligger tæt ved den italienske grænseby Trieste inderst i Adriaterhavet, og den italienske byggestil er tydelig. Marinaen er fyldt med liv og stemning på denne septemberdag.

Sloveniens kystlinje er kun 47 kilometer, men her er dog flere dejlige badebyer og strande. Piran er kendt som drømmebyen, og Portoroz med fokus på wellness er ikke langt væk. Men dét snapshot må vente til næste tur.

Elan Ski

For lige at være årstidsaktuel så har Slovenien flere skisportssteder med Kranjska Gora som det kendteste. Det er et af de mange skisteder, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer i slalom og storslalom. Vi besøgte et af de nyeste og mest moderne skiresorts, Cerkno Ski Centre, som især er målrettet børnefamilier. Her er også mange hike- og klatremuligheder.

Slovenien har i mange år produceret skimærket Elan, som verdens mest vindende skiløber, svenske Ingemar Stenmark, kørte på gennem hele sin karriere.

Elan har for kort tid siden åbnet sit eget skimuseum, som for skiløbere (og Stenmark-fans) er vildt interessant, og som viser den fortløbende udvikling af alpine ski. Ingemar pryder også mange af billederne på væggene, og han deltog også ved åbningen. Mere om dette i separat artikel.

Partisanhospital

Hvis man er i denne region, så er det oplagt – og både interessant og bevægende – at besøge Franja Partisanhospital med 14 træbarakker godt gemt i en svært tilgængelig slugt.

Her blev 578 sårede modstandsfolk i al hemmelighed plejet fra december 1943 til maj 1945, og de blev bragt derop med stort besvær. Vi gik turen ad stien langs floden, og den er smal, kan være ret smattet og nogle steder så stejl, at der nu er skåret trin ud til turistbesøgene.

Skjulte partisanhospitaler var en specialitet for den slovenske modstandsbevægelse under anden verdenskrig, og Franja er et af de vigtigste monumenter i slovensk historie. Det næsten mytiske sted blev ødelagt ved en oversvømmelse i 2007, men er genopbygget helt autentisk. Stedet har   European Heritage Label og er på UNESCO-venteliste.

Mange hulesystemer

Nede af bjerget tager vi på en kort hiking-tur over marker og ind i skoven på et andet bjerg. Vi er nu på Otlisko okno med udsyn over den frugtbare Vipava Valley igennem en naturskabt ‘hul væg’ i naturen. Her i dalen ligger hovedbyen Ajdovscina med 7000 indbyggere, dalens økonomiske og kulturelle center og med synlig romersk fortid med velbevaret bymur og 14 tårne.

Slovenien er kendt for sine mange underjordiske hulesystemer med søer indeni. I Karst-regionen findes de smukkeste, særeste vådområder med søer, vandløb, pytter og kilder over det hele.

Ligesom mange andre steder er her underjordiske hulesystemer med søer indeni. Vi skal ind i Krizna jama Cave, hvis netværk af 47 klare, grønne søer under jorden strækker sig otte-ni kilometer ind.

Vi skal på den korte én time lange tur ind i hulerne, selvfølgelig med guide, og se de store, højloftede huler, der engang var totalt oversvømmet. Vi famler os forsigtigt frem på smalle stier langs siden med hver med sin lygte i hånden. Krizna jama er kendt for fundet af mere end 2000 knogler og kranier fra hulebjørnen, der uddøde for 28.000 år siden.

Vådområder, vin og oliven

I Karst-regionen findes også de smukkeste vådområder med søer, vandløb og kilder over det hele. En sejltur her er helt vidunderlig i det skønne solskinsvejr. Senere er det også dejligt at komme til vinsmagning ovenpå dagens mange oplevelser.

Vi er både i den hyggelig by Vipava og i landsbyen Erzelj med middag på vingården, Winery Miska. Et af de mange gode stop på køreturene igennem de smukke landskaber er hos den måske bedste olivenolieproducent, Vanja Duc.

Vi går lidt rundt i olivenlunden på denne varme septemberdag og ser, at de fyldte træer er klar til plukning lige om lidt. Hr. Duc har 1.200 træer, som giver 22.000 tons oliven og 3.500 liter olie.

Kun kvalitet, siger han og serverer smagsprøver, mens vi er bænket hyggeligt omkring et bord. Roen falder på os her i denne idyl. Jeg husker tydeligt denne lille lykkestund omgivet af skønhed.

Kort visit i Ljubljana

På denne tur var jeg kun i den slovenske hovedstad Ljubljana ganske kort, men charmen var iøjnefaldende. Byen er fyldt med fine, gamle bygninger, og hele kvarteret omkring Ljublanica-floden er spækket med cafeer og restauranter.

Det er her, man samles, og her føles både stemningsfyldt, afslappet og dynamisk på én gang. NU har jeg for nylig været i Ljubljana igen, og det kan du snart læse om her på rejselykke.dk

Slovenien grænser op til Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien, har to millioner indbyggere og en størrelse på under det halve af Danmarks. Landet blev selvstændig republik 25. juni 1991 og er medlem af EU og Nato.

2 Replies to “Snapshots fra skønne Slovenien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *