Det er sandt, når man kan læse i en af byens turistbrochurer, at “uanset om du har to timer, en dag, en weekend eller adskillige dage, så vil Marseille gøre indtryk på dig”. Klart ja til det.
Og byen vil sætte sit aftryk i dig. Nu ser den skønne by for mig fra altanen på det meget centrale hotel med udsigt til havnen og det berømte fiskemarked – og smiler for mig selv.
At solen så skinner denne første morgen i den sydfranske storby, gør absolut ikke fornøjelsen mindre, og at jeg ikke har været her før nu er da helt uforståeligt. Altanen, jeg står på, tilhører det hyggelige og ikke særligt store, men firestjernede Hotel Résidence du Vieux-Port. Jeg kunne ikke bo bedre.
Højt på en bakketop
Marseille er Frankrigs andenstørste by, ligger som bekendt ved Middelhavet og har omkring 850.000 indbyggere, dog tæt på 1,6 millioner hvis man regner forstæderne med. Landsbyerne, der før lå langs havnen, er vokset sammen til én stor by, der oprindeligt blev grundlagt for mere end 2500 år siden af græske købmænd.
Det er en herlig by at udforske med sine mange forskellige kvarterer, og vi har faktisk kun denne ene dag i byen. Det er selvfølgelig slet ikke nok. Men jeg synes faktisk, at jeg når en hel del og få rbyen ind under huden. Jeg vil have meget mere Marseille, så meget er sikkert.
Fra altanen kan jeg se den berømte kirke Notre-Dame de la Gare, som ligger på en bakketop og er det højeste punkt i byen, 149 meter.
Den ligger på den sydlige side af den naturskabte havn, og senere på dagen er vi oppe for at se nærmere på den. Herfra får man flot udsigt over den charmerende, travle by. Denne morgen går turen først til det livlige fiskemarked lige ved hotellet.
Fantastisk fiskemarked
Her kommer de kulørte fiskerbåde ind tidligt om morgenen, så boderne allerede fra kl. syv kan sælge de mange forskellige fisk. Indbyggerne kommer for at købe, vi andre nyder bare atmosfæren og synet af de fine fisk. Markedets store plads har et forholdsvist nyt tag, som man faktisk kan kigge op og spejle sig i. Det er skabt af arkitekten Frank Gehry.
Fiskemarkedet og inderhavnen myldrer af liv på promenaden og i de mange restauranter og cafeer. Her skal man bare sidde en stund og suge det hele til sig.
Senere på dagen spiser vi på restaurant Miramar deres berømte fiskesuppe, bouillabaisse, som mærkeligt nok kommer første gang med brød i og først anden gang med en ordentlig omgang fiskestykker.
Mucem og La Major
Vi er ude omkring museet fra 2013, Mucem, der forbinder det gamle fort Saint Jean med domkirken, Cathédrale La Major. Det er bygget i beton, men har udenpå et sort filigranmønster, som ligner metal – meget smukt. Dog må et besøg indenfor vente til næste gang. Jeg håber, at den kommer snart. Jeg er forført af Marseilles stemning.
Det er en storby, men med mange åndehuller og først og fremmest den lange inderhavn, som byen jo er bygget op omkring. Mærkeligt nok er Marseille ikke overrendt af danskere, måske fordi den i mange år blev anset som risikabel at bevæge sig rundt i. Sådan er det ikke mere, og det føles i hvert fald ikke sådan.
Det gamle, skønne kvarter
Quartier Panier er byens ældste kvarter, som jeg helt sikkert skal se meget nærmere på næste gang. Den virker bohemet og som et af de steder, kunstnere og hipstere gerne vil slå sig ned. Om det er sådan, ved jeg ikke helt, men lidt om det er der nok. Her er fyldt med små butikker og cafeer af alle slags.
Mange steder ser man flot og spøjs street art, som sætter sit distinkte, farverige og skønne præg på bydelen, der er fredelig her i middagstimerne på en hverdag med sine små torve omgivet af træer. Jeg kan forestille mig, at her er også kan være meget festligt, men også hyggeligt, når aftenen falder på. Marseille, du er bare så okay, og jeg kommer igen. Det er nemt og ofte billigt at flyve hertil med Ryanair og SAS.
One Reply to “Hey Marseille, du er SÅ okay”