Tag med en tur bag Gran Canarias kulisser

thumbnail

132.290 danskere vælger hvert år at rejse til Gran Canaria, fortæller Spies i en ny presseudsendelse, som også fortalte, at seks ud af 10 adspurgte i et rejsepanel på 9800 deltagere, har været der fire gange eller mere. Hele 77,3 procent svarede ja til spørgsmålet, om de havde lyst til at komme tilbage, mens 9,1 procent sagde nej tak, og 13,6 procent svarede ”ved ikke”. Men jeg ved, at jeg gerne vil.

For Gran Canaria er faktisk en meget mere nuanceret ferieø, end mange måske tror, og som jeg selv havde fordomme om. Øen har været mere berygtet end berømt for sit søde solskinsliv, sprut og mange turister samlet i store hotelområder. Det er godt nok netop Puerto Rico og Playa del Ingles, der ifølge panelet er de populæreste, men der er så meget mere at komme efter end dem.

Mange facetter

Min første og hidtil eneste tur til den spanske ø for nogle år siden var noget af en øjenåbner. Efter en enkelt dag i den meget kønne fiskerby Puerto de Mogan, som er meget charmerende med sine hyggelige, bilfri gader, hvidkalkede huse og havnemiljø, gik turen videre for at opleve det helt autentiske Gran Canaria.

Bag de kendte kanariske kulisser har øen vildt mange facetter. Via stejle, nervepirrende veje med rigelige hårnålesving og dramatiske udsiger snor man sig op og ned gennem rå og golde bjerge, pinjeskove, forbi olivenlunde – hele tiden med udsigt til store landskaber. Hvor der er plads og mulighed for det, dyrkes kartofler, mandler, tomater, avocado, citrusfrugter, figner, kaktusfrugter, bananer, vin og endda rom.

Natureldorado

Det varme klima giver god grobund for det meste. Nogle kalder Gran Canaria for ”det lille kontinent”, fordi der ikke bare er subtropisk klima, men også tempereret klima i bjergene og endda med tropiske lommer. Derfor har den vulkanske ø en unik flora og fauna med godt 500 planter, som ikke vokser andre steder i verden. Øen er derfor et eldorado for botanikere og andre med interesse for, hvad der gror omkring dem.

Fuglekiggere kan glæde sig over ørne og tårnfalke i bjergene, og indbyggerne går på jagt, hvor de især skyder vagtler, agerhøns og kaniner. Gran Canaria åbner sig op på en helt anden måde heroppe, hvor naturen er storslået, og landskaberne fortæller om fortidens geologiske processer. De små landsbyer lever deres eget liv heroppe langt fra strandene og de store turiststrømme.

Vandring

Indbyggerne har bevaret deres gamle skikke og traditioner. Livet leves i langsomt tempo her, hvor man nyde roen og duftene, og man er virkelig langt fra klicheen om Gran Canaria som et turistinferno. Bjergene er også for de seriøse vandrere, som f.eks. kan booke en tur med de skandinaviske guider fra Rocky Adventures. Firmaet tilbyder mere end 50 forskellige ruter, og de tilpasser gerne længden.

For sådan nogen som mig, der foretrækker færre strabadser, har de kortere ruter og i et andet tempo end de seje. Derfor er der tit mere end en guide med på turene. Rocky Adventures brænder for vandring (og klatring) i bjergene – og for at dele ”det rigtige Gran Canaria”. De mere end 800 kilometer vandrestier kaldes ”camino reales” og har været der i århundreder. Tidligere var de eneste vej mellem bjerglandsbyerne, men er efterhånden blevet udbygget og trampet til, så de er nemmere at følge.

Sandklitter og golf

Gran Canaria er også en fin golfdestination med otte 18 hullers golfbaner. Banerne ved f.eks. det skønne hotel Sheraton Salobre er designet af to berømtheder på området, nemlig Roland Fauré og Ron Kirby. At der også er masser af muligheder for vandsport, og at sejle og se det hele ude fra vandet. Ja, det siger sig selv.

Ved Maspalomas skal man absolut opleve det helt enestående sandklitlandskab Las Dunas. Saharas sand er i store mængder hvirvlet herover, og geografisk set er Gran Canaria faktisk en del af det afrikanske kontinent. Det ser man allersmukkest netop her ved Las Dunas. Men glem heller ikke hovedstaden Las Palmas. En herlig, lille storby med 400.000 ind­byggere – godt det halve af hele øens befolkning.

Strandliv i storbyen

Her summer af kosmopoli­tisk storbyliv med markeder, shopping, restauranter, kirker, museer og alt, hvad man kan begære af den slags. Det ældste kvarter hedder Ve­gueta og er på Unescos verdensarvs-li­ste, og byens havn Puerto de la Luz spiller en vigtig rolle for De Kanariske Øer. Men Las Pal­mas også en ferieby med sine to lange strande og promenader.

Her færdes både indbyggerne og turisterne. Mikset af rigtig by og strand­miljø er tiltalende, og man bor så fint på hotellerne ved stranden Playa de las Canteras. Med havet som nabo, men dog midt i byens pulserende liv. Folkelivet fortsætter til langt ud på aftenen på promenaden med udsigt til bjergene. Her er godt at være. Tak til Pixabay.coms fotografer for de flotte billeder.

Læs meget mere om Gran Canarias mange alternative muligheder på Gran­canaria.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Til toppen