Cannes er cool – også når filmfestivalen ikke styrer byen

thumbnail

Filmfestivalen i Cannes 2019 er ved at være slut -nemlig 25. maj, hvor De Gyldne Palmer uddeles af juryen, som i år har den mexicanske filminstruktør Alejandro González Inárritu som formand. Cannes virker som en magnet på mange, men kom ikke lige i festivaltiden eller i højsæsonen juli/august, hvis du da  ikke er filmstjerne (in spe), akkrediteret eller mangemillionær med luksusyacht ude i bugten.

Jeg har selv haft den fornøjelse at sidde på femstjernede Grand Hyatt Cannes Martinez Hotels terrasse og nyde nogle berusende glas kølig hvidvin, der i forårsvarmen gjorde mig helt ør. Det ér en oplevelse at sidde der ved det smukt dækkede bord og se livet udfolde sig på stranden på den anden side af strandpromenaden La Croisette og bare nyde livet på Côte d’Azur.  Men det var ikke i festivaltiden.

Sikke kulisser

Cannes har den smukkeste scenografi hele året og fortjener i sig selv en flok gyldne palmer. Middelhavet glimter i solen, og en stor del af året ligger her lystbåde på størrelse med mindre færger. Men Cannes har også en lokalbefolkning, der bor og lever her med og uden filmfestivalen, der dog selvfølgelig har den betydning for byens økonomi og jobs.

For nogle skal jo betjene de rige og berømte på de fornemme hoteller som f.eks. The Martinez, The Grand, The Carlton, Hôtel Barrière La Majestique og alle de andre på og omkring Croisetten, på de mange restauranter og i eksklusive boutiques. Byen har mange velhavere året rundt, men trods en vis aura af penge og luksus, kan man godt nyde en mere beskeden version af livet på første klasse.

Skønhed for alle

For solen skinner også på de godt 75.000 lokale, og Middelhavet blinker indbydende til både fastboende og turister. Lokalbefolkningen går på det lokale marked for at købe fisk, frugt, grøntsager, kød, oliven, nødder og andre delikatesser eller på loppemarkedet. Bjergene i baglandet er der for alle, og byerne på den franske sydkyst ligger så perfekt, at livet næsten må få en anden dimension.

To damer i Cannes gader

Cannes tiltrak velhavende turister fra især England og Rusland allerede for mere end halvandet århundrede siden. Baron Henry Brougham byggede sin smukke villa Eléonore Louisei 1830’erne, og mange andre englændere fulgte trop og tilbragte vintrene her i det milde klima. Der blev bygget mange store huse, og jernbanen trak fra slutningen af 1800-tallet endnu flere hertil.

Tag den stejle gade op

Byen tiltrak også kunstnere som Picasso og Edvard Munch. Vores egen senere kong Christian d. 10 blev gift her med Alexandrine i april 1898 og er æresborger, og man kan se en buste af ham ved havnen. En dansk arkitekt Georg Tersling, byggede flere hoteller. Her er ikke kun de femstjernede, men også nogle de fleste kan få råd til. Og mon ikke de også har fået øje på Airbnb i Cannes?

En af byens knap så smukke bygninger er festivalpalæet ved havnen, Le Palais de Festival et des Congres, hvor der også er kasino. Men gå ud i gader og gyder, tag det smalle, stejle stræde op gennem den gamle bydel La Suquet, til Musée de Castre, borgmuseet, og nyd udsigten. På vejen op ligger der restauranter i de gamle huse, og udenfor presses som regel to, tre borde ind langs husmuren. Visse steder fås trappetrin til hjælp.

Flotte filmfacader

Du kan også se murmalerier på nogle af husene, hvor berømte skuespillere fra hele verden titter frem. Efter en tur på marked kan du vove dig ned i den celebre shopping-gade Rue d’Antibes, hen på Croisetten og ned på stranden. Her giver de lokale golfklubber lejlighed til at prøve et par slag, men man kan også nøjes med at leje en liggestol og bestille en kold drink. Livsnydelse er helt oplagt i Cannes.

Udover det  og baglandet  fyldt med landsbyer og byer, der hver især har deres charme, og her kan man jo også vælge at overnatte.  Vi er trods alt i Sydfrankrig, i Provence-Alpes- Côte d’Azur. På Den franske Riviera bare 30 kilometer fra Nice Lufthavn. Det kunne da også være, man løb ind i en filmstjerne uden for sæsonen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Til toppen