Rejsetips til fontænernes by Aix-en-Provence

Springvand i Aix-en-Provence

Sydfranske Provence er en danskerfavorit med sine smukke landskaber, pittoreske landsbyer og gastronomi oh la la. Noget helt særligt er også den lille storby Aix.

Aix-en-Provence er attraktiv på alle årstider, men jeg foretrækker selv forår og efterår og ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, Med 150.000 indbyggere er her urbant, men samtidig fyldt med gamle, rolige krinkelkroge.

Aix deles lidt op ved den markante Place de la Rotonde og er en form for skæringspunkt mellem gamle og nyere bydele.

Markant fontæne

Ved la Rotonde, rundkørslen, ligger det store springvand med de tre 12 meter høje skulpturer på toppen og også omgivet af små bronzeskulpturer. På torvet står også den mandshøje statue af byens berømte søn, maleren Paul Cézanne (1839-1906).

Hans fodspor kan du næsten bogstaveligt gå i. De er markeret med små messingplader med C for Circuit Cézanne. ”

Du kan starte turen ved turistkontoret på Place de la Rotonde og gå med en guide – eller vælge bare at følge dem selv og tage dig god tid. For du ser jo så meget andet samtidig, hvis ellers du løfter blikket fra fortovet.

Det er en god måde at opleve Aix-en-Provence på. Aix er en gammel universitetsby (universitetet er fra 1409). De mange studerende sætter deres præg på byen og gør den levende og vital.

Oasernes by

Du skal ikke gå langt for at finde en oase – i form af cafeer, restauranter, charmerende torve og pladser, fristende, fancy forretninger, bedårende butikker og ikke mindst de lækreste madmarkeder. Men start f.eks. netop ved den store La Rotonde. Herfra går byens hovedstrøg, boulevarden Cours Mirabeau, der blev anlagt i 1600-tallet med platantræer i hver side.

Den 42 meter brede og 440 meter lange boulevard er fyldt med elegante gamle huse og palæer. Herfra kan du slentre ind i smågader og snævre stræder med den tydeligt franske atmosfære. Find en plads på et torv i god tid inden frokost, for de fyldes hurtigt op.

Aix kaldes med lidt af en kliché for ”byen med de 1000 springvand”. Tusind er der dog ikke, men mange er der i bybilledet.  

Sikken atmosfære

Og springvandene eller fontænerne indbyder til afslapning, ikke mindst når der faktisk er vand i. Her kan du sætte sig og lytte til vandet, lade roen falde over dig, køle hænder og ansigt, betragte husene og alle mulige detaljer omkring dig, mens du hviler fødderne.

Aix er ikke bare en fransk by, men en provencalsk og derfor garant for skøn atmosfære, støvede pastelfarver, slidte facader, indbydende pladser over det hele, hvor du ofte kan sidde stille i træernes skygge.

Ja, måske nok mest om formiddagen før frokost. Har du en god plads, kan du faktisk tage hele scenariet ind resten af dagen, for der sker hele tiden noget nyt.

Fransk madparadis

Næsten hver dag har sit marked, og især madmarkederne bugner af lokale, udsøgte specialiteter. Det er så vildt, hvad du kan få her. Det er ren Instagram-idyl med alle mulige frugter og grøntsager, som er så flotte og fotogene.

Men du kan også sagtens fortabe dig i oste, pølser, fisk og skaldyr, tærter, pateer og postejer, brød og blomster i alle farver.

Og kurve, krydderier, kød og kager, honning, vin, oliven, olier, lavendelposer, sæbe, duge, tasker og tøj, krukker, potter og mange andre provencalske souvenirs i alle afskygninger. Mellem markederne slentrer man forbi eller ind i smarte shops, boutiques, bagere, boghandlere og igen cafeer, restauranter i stribevis. Vinbutikker, mais oui.

Også urban

Det er nemt nok at slippe for travle, trafikerede avenuer og boulevarder – selv om de jo netop understøtter det urbane miljø og kontrasten mellem gammelt og nyt.

For selvfølgelig har Aix også sine større boligbyggerier, butikskæder, mærkevarer, parkeringshuse og trafik, og byen er ikke uberørt af det moderne livs fordele og ulemper.

For os skandinaver er det ofte heden, men også skyggen, det roligere tempo, frodige, farverige altaner, den sydlandske stemning og en helt anden livsstil, der er selve oplevelsen.

Se Cézannes kunst

Det er nemt at blive pjattet med Provences patina, med Aix og dens mangfoldige kulturliv. Besøg The Hôtel de Caumont Centre d’Art, et tidligere privat palæ fra 1700-tallet i Mazarin-kvarteret, men kunstcenter siden 2015.

Her kan du se en interessant 20 minutters film om Cézannes liv og kunst, ligesom stuer og saloner at se og også lige museumscafeens terrasse og smukke have.

Ligeledes skal du opleve den permanente Cézanne-udstilling samt skiftende udstillinger i Le Musée Granet, også i Quartier Mazarin. Det er oplagt at tage længere ud for at se Cézannes atelier, der står, som om han kunne træde ind ad døren om et øjeblik.

Her arbejdede han meget af tiden med sit yndlingsmotiv, Mont Sainte-Victoire. Bjerget på 1011 meter malede han igen og igen.

Bo på boulevarden

Vi boede centralt på Negrecoste Hotel & Spa på den livlige Boulevard Cours Mirabeau. Virkelig i hjertet af alt det, du gerne vil se og opleve. Det er bare med at komme ud og afsted, og torsdag kan du træde direkte ud i det ugentlige marked.

Og selv om Aix er udgangspunktet for din ferie, er det jo ikke spor forbudt at se meget mere af det smukke Provence. Det er nærmest forbudt at lade være!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *