I Litauen pynter de virkelig op til jul

Juletræ med sløjfer i Vilnius

Rejselykke var inviteret til Litauen af Visit Kaunas og Vilnius Tourism.

Nu skriver jeg Litauen, selv om jeg kun var i Kaunas, den næststørste by, og i den mere kendte hovedstad Vilnius. Men jeg regner med, at det er et generelt træk, at man simpelt hen gør så meget ud af juletiden, som man kan. For det lyser jo virkelig op i en mørk og kold vinter med alle farverne, dekorationerne og kreativiteten. Der er mange flotte eksempler.

Mine billeder yder ikke mit juleindtryk retfærdighed, men da vi gik rundt i den på sin egen måde ret smukke by, lyste alle mulige julede detaljer hele tiden op. Selvfølgelig især i aftenmørket, der starter allerede ved firetiden. På byens centrale gågade-allé Laisvès alèja, Frihedsalleen, og mange andre steder er træerne fyldt med lys, som nærmest danner abstrakt kunst, butikkerne juler både i vinduerne og udenfor. Mange mennesker hænger kugler og anden julepynt op i deres vinduer og på altanerne.

Kaunas er en gammel by, som i ca. 20 år, mellem de to verdenskrige, var landets hovedstad. Den er som sagt ret flot med sine gamle, men også mange steder meget slidte bygninger og beboelsesejendomme. Det rummer sin egen skønhed, men der er brug for forbedring. Det har bystyret nok også intentioner om, men desværre kniber det med både penge og arbejdskraft i landet. Mange yngre kræfter rykker til udlandet for at arbejde og tjene bedre.

Men Kaunas virker som en by på vej fremad, selv om den står noget i skyggen af Vilnius. Men indbyggerne er stolte, Kaunas har bestemt potentiale, fornemmer jeg. Den rigtig gamle bydel gør indtryk, på trods af eller netop fordi, den ikke er så poleret og fin, som man ofte oplever det i middelalderbydele rundt omkring i Europa. Her er hyggeligt selv på denne kolde dag med mange fristende butikker rundt omkring.

Balkon med julepynt i Kaunas

Jeg vender tilbage til Kaunas her på siden snarest, for der er selvfølgelig meget mere at fortælle om byen, der ligger lige der, hvor de to store floder, Nemunas og Neris, løber sammen. Den rummer masser af historie og historiske bygninger, bunker af museer, og fik for nøjagtig to år siden status som Unesco design-by. Kaunas har godt 300.000 indbyggere og er faktisk venskabsby med Odense.

Ryanair flyver direkte til Kaunas fra København.

Det er nærliggende også at inkludere Vilnius på en tur til Litauen, for de to byer ligger kun en time fra hinanden. Man mærker, at økonomien er bedre i hovedstaden, og alting er mere velholdt her. Her er også rigtig meget at se, men på dette korte endagsstop var det igen julestemningen, der stod i centrum.

Vilnius har et flot julemarked, et kunsthåndværksmarked, mange lækre forretninger, mere end 40 kirker og endog noget, der minder om Christiania. Også dette er en helt anden historie.

SAS flyver til Vilnius tre gange om dagen.

Det store juletorv omgivet af julemarkedet i Vilnius.

Læs flere juleindlæg her

Berlin er i über julestemning

Bremens julemidte fester på livet løs

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *