På St. Patricks Dag er vi allesammen irske

Næppe nogen nationaldag festligholdes så meget som den irske St. Patrick’s Day den 17. marts – ja, det skulle da lige være den norske 17. maj. Men den irske Paddy’s Day, som den populært kaldes, fejres over hele verden, naturligvis fordi så mange irere gennem tiden er emigreret og har slået sig ned over hele verden, ikke mindst i USA.

Helt sikkert er der dømt kæmpefest i Dublin og hele Irland lørdag, ja nok fra fredag aften og hele weekenden ud. En del bygninger vil blive belyst i grønt – for farven er blevet synonym med Irland. Det sker også i København med Radisson Collection Royal Hotel Blu og Tivolis Nimb Hotel.

Lørdag er der selvfølgelig også fest i alle byens irske pubber, ligesom der er på Rådhuspladsen og i et telt på Axeltorv.

Men der er også parade i København. I de seneste år har Rådhuspladsen været centrum for Paddy-festen for familier. Festlighederne starter kl. 14, hvor børn kan få gratis ansigtsmaling og slå sig løs i en udklædningsbutik for at få iført sig noget grønt tøj eller tilbehør. Går man med i paraden kl. 16, skal man især huske at ”go green”.

”St. Patrick” går i spidsen fra kl. 17 og en tur rundt i indre by sammen med sækkepibeorkester, bodhran-orkester (irske håndtrommer), dansere og irske ulvehunde! Men inden da har der været Riverdance, som i virkeligheden hedder irsk stepdans, på scenen og festlig, traditionel irsk musik. De irske pubber i byen åbner tidligt, og som de forrige 18 år afholdes 3 Legged Charity Race, det trebenede kapløb.

Vil man løbe med sit ene ben bundet sammen med en andens ene ben, skal man registrere sig mellem kl. 11.30 og 12.30 på Kennedy’s Pub på Gl. Kongevej og betale 150kr., som går til velgørenhed. Løbet starter på Axeltorv 13.30, og så går turen til diverse pubber, hvor man hvert sted ”downer” en halv pint Carlsberg. Når turen ender på The Dubliner på Strøget, kan det godt være, at der haltes lidt.

Men det er en fest, og det er også ret synonymt med den irske indstilling til tingene. Så find noget grønt at tage på og kast dig ud festlighederne, hvis du ellers kan komme ind på de garanteret propfyldte pubber. Festen er for St. Patricks, Irlands skytsengel, som døde i år 461.

God fornøjelse.

Læs også

Tradfest: Fed musikfestival i Dublin

Tak til det irske turistkontor i København, Tourism Ireland. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *