Rejsebogsserien Vide Verden: Læs om Dublins musik

Vide verden Dublin

TRAD. Lyden af tinfløjter og gedeskind. Sådan lyder overskriften på det kapitel om musik, du kan læse i bogen om Dublin. Den udkom sidst i 2016, men skal alligevel fremhæves her. Og hvorfor så det? Jo, fordi denne journalist og rejseblogger har skrevet bogens kapitel om musik. Samtidig giver det anledning til at gøre opmærksom på denne glimrende og anderledes rejsebogsserie.

Aarhus Universitetsforlag udgiver rejsebøgerne under hovedtitlen Vide Verden. På få år har forlaget udgivet 17 stk. om hovedstæder eller storbyer (og også én om Aarhus!). Indtil nu inkluderer vide verden (forlaget staver det med småt) bøger om Athen, Barcelona, Berlin, Budapest, Istanbul, Jerusalem, Lissabon, London, Madrid, New York, Paris, Rom, Skt. Petersborg, Stockholm, Wien plus de ovenfor nævnte.

Eksperter skriver

Hvert kapitel i bøgerne er skrevet af folk, som virkelig kender og elsker den pågældende by og kan fortælle om den ud fra netop sin specielle optik eller ekspertise. Det være sig mad, mode, musik, historie, arkitektur, politik, litteratur, kunst eller noget helt niende. I Dublin-bogen er det f.eks. om påskeopstanden, vikinger, den irske hungersnød, hundevæddeløb, pubber og altså om traditionel irsk musik, trad.

Trad-musikken forelskede jeg mig i for mange år siden under et længere ophold i Dublin. Kærligheden består og er udvidet med skotsk, engelsk, amerikansk, canadisk, skandinavisk og dansk folkemusik eller ’folk’, som jeg foretrækker. For ’folk’ signalerer bedre, at folkemusik også er med på noderne, så at sige, og følger med tiden – uden nødvendigvis at glemme traditionerne.

Al slags musik

Dublin er en dejlig musikby. Som jeg skriver i bogen: Dublin er synonym med musik, den er her, der og alle vegne. På gaderne, i pubberne, på små og store spillesteder og i koncertsale som det gamle teater The Olympia og den store 3Arena. Dublin har i de seneste 11-12 år haft sin egen folk-festival i og omkring det berømte/berygtede Temple Bar, der også hele året rundt har musiksessions hver eneste dag. Prøv også f.eks. Whelan’s og O’Donoghue’s.

Kort sagt er der masser af muligheder for at høre musik af alle slags i den irske hovedstad, og det skal man unde sig selv. Musikken er Dublins puls. Med meget andet end folkemusik på plakaterne. Irland har fostret mange verdensnavne, det største er nok U2, men også Sinéad O’Connor, The Cranberries, The Corrs, Boomtown Rats og mange flere. Desuden verdens skønneste musikfilm:  The Commitments.

Flere indlæg om Irland

Dublin har musik i luften

TradFest: Fed musikfestival i Dublin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *