Berlin: Lucia Weihnachtsmarkt i Kulturbrauerei

Lad mig lige nappe endnu et tysk julemarked, for der er så mange hyggelige at vælge imellem & julen nærmer sig med hastige skridt. Men er du i Berlin nu eller på vej inden for de næste otte-ni dage, så smut forbi Lucia-markedet i gårdene ved Kulturbrauerei i det hyggelige kvarter Prenzlauer Berg, som jeg lige gjorde forleden. Klokken var 20 en halvvåd mandag aften, men der var masser af stemning og mennesker blandt de godt 70 boder.

Kulturbrauerei er, som navnet antyder, oprindeligt et bryggeri fra 1800-tallet og nu et kulturcenter med masser af aktiviteter i bydelen Prenzlauer Berg. Her har julemarkedet Lucia til huse frem til 22. december, hverdage fra kl. 15 til 22, lørdag-søndage fra 13 til 22.

Markedet hedder Lucia efter lysbringeren i den mørke vintertid, Lucia og dagen af samme navn 13. december, som vi i Skandinavien fejrer med Lucia-optog alle mulige steder. På markedet her kanman selvf’lgelig også opleve optoget d. 13. december og korsang.

Skandinavisk forbindelse

Markedet her har da også skandinavisk islæt med sine boder fra i al fald Sverige, Finland og Island, ligesom der er mindst én baltisk, nemlig den, som har navnet Lettland. Jeg fik ikke øje på hverken danske, norske, estiske eller litauiske, men hvem ved? Fristelser af alle slags var der under alle omstændigheder nok af. Jeg blev faktisk lidt vild med Lettland (som de selv staver med to t’er) og det smukke trælegetøj.       

Men jeg så også fristende boder med kønt, kuriøst og nørdet juletingeltangel. Med kunsthåndværk, keramik, duftlys, julepynt, lys og stager, smykker, lyskæder, tekstiler, tasker, uld- og læderting, vinterhuer, sennep, honning, marmelade, chokolade, lakrids og andet mundgodt. Lad det være sagt med det samme: Der var en overflod af udskænkningshytter med ikke mindst glühwein, gløggi (finsk), jolaglögg (islandsk) og diverse andre drikkevarer.

Masser af mad og drikke

Absinth, ciderspezial, gin, vin, likører, schwedenpunch, internationale ølspecialiteter, kaffe og mere børnevenlige drikke som apfelsaft og juice. Selvfølgelig handler ethvert marked – jule- og andre markeder – også om mad. Det være sig wurst, måske currywurst, en saftig kotelet fra grillen, knödel, boulette, bratkartoffeln, fish’n’chips, raclette, crepes, vafler og mere endnu. F.eks. gullasch af elgekød, igen det skandinaviske islæt. 

Der er også karrusel og gynger foruden en julemand hver dag fra kl. 17 til 18. Jeg kom gående på  Schönhauser Allee og kom ind ved nr. 22. Markedets officielle adresse er Knaackstrasse 97, hvor man kommer ind i markedets modsatte ende. Begge indgange (gratis adgang) ligger få minutters gang fra Eberswalde U-bahn. Der er heller ikke langt til det kendte søndagsmarked i Mauerpark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *