Tradfest 2020: Dublin bobler af musik

Uanset hvornår du rejser til Dublin, kan du vade i musikoplevelser. Det gælder hele året rundt, og jeg gør det selv så tit som muligt. Men i fem dage i januar er der ekstra fokus på den irsk/skotske traditionelle folkemusik, for der løber Temple Bar Tradfest 2020 af stablen. I år er det for 15. gang.

Musikfestivalen løber fra onsdag d. 22. januar til og med søndag aften d. 26. januar. Du vil kunne høre koncerter i historiske bygninger, koncertsale, spillesteder og på pubber. Der er folkemusik, ‘folk’, af alle slags på Tradfest 2020. Tradfest giver ekstra liv og flere turister i Dublin på et tidligt tidspunkt af året.

Nichefestival med vide grænser

Rejselykke.dk til Tradfest 2020

Tradfest startede som en nichefestival for trad-musik, der stadig er ret stort og populært i Irland. Festivalen var og er landets største festival for traditionel irsk musik og anden folk. Musikken har dybe rødder i den irske muld og i mange irske hjerter, ikke bare i de ældre generationer.

Men Tradfest har dog bredt vingerne mere ud, for det gør folkemusikken også hele tiden. Nye unge musikere forstår, fortæller og fortolker musikken på nye måder, udvider begreberne og tilfører traditionerne frisk blod, så andre unge kan være med på den. Tradfest 2020 er for alle.

Historiske bygninger og helt nyt sted

Blandt spillestederne finder du Dublin Castle med stedet The Printworks, den neoklassicistiske, fine bygning City Hall fra 1779 og den ikoniske koncertsal The Olympia. Alle tre ligger i den meget centrale Dame Street. Du kan også komme en tur i fængsel, altså det tidligere Kilmainham Gaol.

Eller besøg det populære spillested i Temple Bar, The Button Factory. Det nyeste spillested i byen hedder Lost Lane og ligger i selveste Grafton Street, Dublins centrale gågade, som i sig selv er et must, når man er i den irske hovedstad. Tradfest 2020 bruger i år 11 spillesteder, der kræver billet.

Wall of Fame i Dublin/Tradfest 2020

Årets højdepunkt: Tradfest 2020

Foreningen Temple Bar Company etablerede den årlige Tradfest i 2006, og den har i højere og højere grad afspejlet sit motto ”trad-musik uden grænser”. Første år kom der bare omkring 500 til festivalen, men den blev bemærket rundt omkring i Europa og USA, og besøgstallet blev hurtigt mangedoblet.

Nu er tallet oppe omkring 27.-30.000 fra mange lande, men bestemt også irerne selv. Festivalen afholder musikworkshops for både børn og voksne, og der sker i det hele taget en masse. Mange steder kan man høre gratis musik, og gæsterne her tæller ikke med. Men Tradfest 2020 er også for dem.

For mange er Temple Bar Tradfest blevet et af årets højdepunkter. Udover de 11 officielle spillesteder er Temple Bar-områdets pubber som altid fyldt med musik, mennesker og høj stemning. Men du skal unde dig selv at købe billet til en af de store koncerter med et ægte folkemusiknavn.

Irlands musikalske arv er betydningsfuld og grundsubstansen i trad og folk, men musikken skal ikke lyde som for 100 år siden. Det gør den heller ikke, selv om du godt kan finde den især i det vestlige Irland. Ellers er nutidens folk, eller nu-folk, som nogen siger, inspireret og påvirket af andre musikgenrer – pop, rock, jazz, indie, ambient, roots, verdensmusik med mere.

For der sker hele tiden en hel masse i folkemusikken, men mange opdager det desværre ikke, bl.a. fordi den spilles så lidt på de danske radiokanaler. I Irland og f.eks. også Skotland, England og USA kan du sagtens høre folk/folkemusik på de store radiokanaler og på TV, fordi musikken indgår som en naturlig del af hverdagen anno 2020.

Et af årets hovednavne i Dublin er Hothouse Flowers, og hvem er det nu, de er? Bandet dukkede op i pausen til årets Melodi Grand Prix i 1994, som foregik netop i Dublin. Bandet fik et gennembrud og kæmpehit med sangen ”Don’t Go” og har været aktive siden med deres populære miks af folk og pop.

Stor alsidighed med nu-folk

Nu er de ikke mere den unge generation, men der er stadig knald på, og som sagt kommer nye bands og solister hele tiden til, uden tvivl også her på Tradfest 2020. Med nye musikere og nye måder at spille folkemusik på. Alsidigheden og diversiteten er kæmpestor, også på Tradfest 2020. Se hele programmet på hjemmesiden Tradfest.

Musikdagene Tradfest sætter sit præg på den altid livlige by med et stort musikprogram. Du kan læse mere på min musikblog rootszone.dk, hvor jeg nævner nogle af navnene. De er store, hvis man kender noget til ’folk’ og ’trad’.

Læs også

Dublin har musik i luften

Rejsebogsserien Vide Verden: Læs om Dublins musikliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *